Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΥΖΟΥ ΝΤΟΛΜΑ - ΓΕΜΙΣΤΟ ΑΡΝΙ (ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)


ΥΛΙΚΑ

1 Αρνί [χωρίς τα πίσω πόδια]
7 φρέσκα Κρεμμυδάκια
10 μανιτάρια Champignon
250gr Συκωταριά Αρνίσια [πνευμόνι-συκώτι]
500gr Πλιγούρι
2 ώριμες Ντομάτες
1 φλυτζ. μαύρες Σταφίδες
Αλάτι, Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν ξεκινήσουμε ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το πνευμόνι και το συκώτι και τρίβουμε τις ώριμες ντομάτες για να πάρουμε το ζουμί τους.
Πλένουμε καλά το αρνάκι και το καθαρίζουμε από τις τρίχες. Δεν κρατάμε τα πίσω πόδια ούτε το κεφάλι, ώστε να χωράει στο ταψί. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ( για να πιάνει) και πιπέρι.

Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο στον πάτο και σωτάρουμε ελαφρώς τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα εξωτερικά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό από τις ντομάτες και το πλιγούρι. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί η γέμιση για δέκα λεπτά. Το παρακολουθούμε και ανακατεύουμε σε αραιά διαστήματα.

Σε ένα ταψί μεγάλο που να χωράει στον φούρνο μας, βάζουμε το αρνάκι και γεμίζουμε την κοιλιά του με την γέμιση. Με σπάγκο που περνάμε σε μεγάλη βελόνα [σακοράφα] ράβουμε το μαλακό μέρος και κλείνουμε την κοιλιά.

Βάζουμε το αρνάκι να ψηθεί στους 200 βαθμούς Κέλσιου για 3 περίπου ώρες. Αν έχουμε χρόνο το βάζουμε στους 180 βαθμούς για παραπάνω ώρα, ώστε να σιγοψηθεί και να είναι πιο ζουμερό.

mamakouzina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου