Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΥΛΑΚΛΙ ΜΑΝΤΙ

Κουλακλί Μαντί


ΥΛΙΚΑ

300gr Αλεύρι
1 ποτ. Νερό
½ kg Κιμά μοσχαρίσιο
1 ξερό Κρεμμύδι
2 Αυγά
½ ματσάκι Μαϊντανό
Αλάτι, Πιπέρι
Φρέσκο Βούτυρο
Ελαιόλαδο

Σάλτσα Γιαουρτιού:
200gr Γιαούρτι
2 σκελίδες Σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το κουλακλί μαντί είναι γεμιστό ζυμαρικό με σάλτσα από γιαούρτι, μια συνταγή που έχει διασωθεί από την παραδοσιακή κουζίνα της Καππαδοκίας.

Τα φτιάχνουμε κάνοντας πρώτα τη ζύμη. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό, λίγο αλάτι, μια κουταλιά λάδι και προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα για ένα τέταρτο να ‘ξεκουραστεί’.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λάδι στον πάτο και σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον κιμά και με μια ξύλινη κουτάλα τον ανακατεύουμε για πέντε λεπτά ώστε να ασπρίσει ομοιόμορφα. Προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Κατεβάζουμε από την φωτιά και σπάμε από πάνω τα δύο αυγά. Ανακατεύουμε αμέσως. Τα αυγά κάνουν τον κιμά πιο σφιχτό κι έτσι η γέμιση δεν διαλύεται.

Χωρίζουμε την ζύμη σε τρία ισομεγέθη μπαλάκια. Τα δουλεύουμε λίγο στο χέρι και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι σε φύλλο. Δεν το κάνουμε λεπτό όπως της πίτας, γιατί πρέπει να έχει κάποιο πάχος, μια και θα γίνει γεμιστό.
Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο σε τετράγωνα με πλευρά 5-6 εκατοστών. Με ένα κουταλάκι βάζουμε γέμιση στο κέντρο κάθε τετραγώνου και το κλείνουμε σηκώνοντας τις 4 άκρες του σχηματίζοντας ένα πουγκί. Σφίγγουμε το ζυμάρι στην κορυφή ώστε να ενωθεί και να μην ανοίξει το πουγκί μας. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι [ή η γέμιση].

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και τοποθετούμε τα έτοιμα πουγκιά στη σειρά σε απόσταση ενός εκατοστού το ένα από το άλλο.

Τα ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα [30 λεπτά] στους 200 βαθμούς Κελσίου. Όταν περάσει μισή ώρα ρίχνουμε μέσα στο ταψί μισό ποτήρι αλατισμένο νερό και το αφήνουμε σε σβηστό φούρνο για άλλα πέντε λεπτά. Τα πουγκιά απορροφούν το νερό και μαλακώνουν.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σερβίρουμε με μια σάλτσα γιαουρτιού που είναι ουσιαστικά αγελαδινό γιαούρτι ανακατεμένο με 2 σκελίδες σκόρδο [ψιλοκομμένο].
Προαιρετικά περιχύνουμε με λιωμένο φρέσκο βούτυρο.

Το κουλακλί μαντί σερβίρεται ζεστό!

ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΣΙΩΤΟΥ

mamakouzina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου