Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ



Yλικά
750 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 αυγά ελαφρά κτυπημένα
1 φλιτζάνι ανθότυρο ή ξυνομυζήθρα
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1 φλιτζάνι γραβιέρα
1 φλιτζάνι χαλλούμι
1 κρέμα γάλακτος (light) (προαιρετική)
πιπέρι
ζύμη (βλέπε συνταγή ζύμης για πίτες, να γίνει διπλάσια δόση)

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε ζύμη για πίτες και την αφήνουμε για 30 ή παραπάνω λεπτά να ξεκουραστεί, σκεπάζοντάς τη με καθαρή πετσέτα.
Μετά τρίβουμε τη γραβιέρα και το χαλλούμι και λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο.
Πλένουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα αρωματικά χόρτα. Πασπαλίζουμε το σπανάκι με αλάτι όχι πολύ γιατί δεν θα το ξεπλύνουμε και το αφήνουμε επάνω για λίγο. Αφού περάσει λίγη ώρα στύβουμε το σπανάκι να φύγει όσο πιο πολύ νερό γίνεται. Βάζουμε σε λεκάνη. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα χόρτα και τα ρίχνουμε στο σπανάκι. Προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά τριμμένα, το λάδι (θα κρατήσουμε λίγο για επάλειψη), το πιπέρι και την κρέμα γάλακτος. Θα τα ανακατέψουμε καλά.
Ανοίγουμε το φύλλο και τοποθετούμε στην άκρη τη γέμιση (αρκετή) και γυρίζουμε σε ρολό, προσέχοντας τώρα να κολλήσουμε τις δύο άκριες για να μη φεύγει η γέμιση από μέσα.
Όταν τελειώσει το γύρισμα, στρίβουμε τις δύο άκριες σε αντίθετη φορά, τραβώντας το ζυμάρι να πάρει το μέγεθος του ταψιού σας εάν είναι ορθογώνιο 40 Χ 30 Χ 5. Εάν είναι στρογγυλό, αρχίζουμε από τη μέση δημιουργώντας μια σπίρα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί. Αλείβουμε το ταψί με ελαιόλαδο πριν τοποθετήσουμε την πίτα και όταν τελειώσουμε αλείβουμε όλη την επιφάνεια με λάδι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου μία ώρα)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ
½ κιλό αλεύρι σκληρό αλλά γίνεται και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό, όσο πάρει (περίπου 200 ml ή 1 ποτήρι του νερού)
ελαιόλαδο (περίπου 1 ποτήρι του κρασιού)
ξύδι (1 κουταλιά)
Εκτέλεση:

Η διαδικασία μπορεί να γίνει στο χέρι αλλά πιο εύκολα γίνεται στο μίξερ. Θα βάλουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ και θα ρίξουμε το λάδι και το αλάτι και με τα χέρια θα τρίψουμε το αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι. Θα ρίξουμε το ξύδι και το νερό λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει η ζύμη. Για να είναι έτοιμη η ζύμη, δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας για πέντε λεπτά και μετά τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Για να γίνει στο μίξερ βάζουμε το ειδικό εξάρτημα (γάντζο) για ζύμη και στη λεκάνη του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το λάδι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε. Δουλεύουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα τις λεκάνης. Σταματάμε το μίξερ και πρέπει το ζυμάρι να μην κολλάει στο χέρι μας. Εάν κολλάει ξαναρίχνουμε λίγο αλεύρι και ξαναανακατεύουμε. ΄Όταν είναι έτοιμο το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Αμέσως μετά, αλευρώνουμε το τραπέζι ή εκεί που θα ανοίξουμε το φύλλο. Βάζουμε τη μηχανή που ανοίγει φύλλο και τη στερεώνουμε στο τραπέζι. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου