Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ




Υλικά:
  • 750 γρ Μοσχάρι σε μπουκιές
  • 750 γρ Χοιρινό σε μπουκιές
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 500 γρ κεφαλοτύρι σε κύβους (όχι πολύ αλμυρό)
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • φυτίνη και ελαιόλαδο σε ίσες ποσότητες
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος (προεραιτικά)
Εκτέλεση:
  • Με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά πλην της φυτίνης και της κρέμας γάλακτος. 
  • Βάζουμε το μείγμα σε γάστρα (είτε μεταλλική, είτε πήλινη), "με το μάτι" βάζουμε εδώ και εκεί μερικές κουταλιές φυτίνη και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
  • Προσοχή δεν ρίχνουμε καθόλου νερό.
  • Ψήνουμε στους 150 C σε προθερμασμένο φούρνο για τρεις ώρες περίπου (ανάλογα με την δύναμη του φούρνου που έχει ο καθένας μας) μέχρι να γίνει λουκούμι.
Tips:
  • Αν και σας προτείνω ανεπιφύλακτα την κρέμα γάλακτος, αν την παραλείψετε το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι "πιο κλασσικό".
  • Για κεφαλοτύρι προτείνω την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας. 
  • Για να μην βάζετε και κατσαρόλα ή τηγάνι στην φωτιά, αντί να τηγανίσετε πατάτες ή να ετοιμάσετε ρύζι, κόψτε μερικές πατάτες και βάλτε τις με τάξη μέσα στη γάστρα.
Σημ : Από την ώρα που θα μπείτε στην κουζίνα, μέχρι την ώρα που θα μπει η γάστρα στον φούρνο, δεν περνάνε παραπάνω από 15 λεπτά. Το όλο χασομέρι (για μένα ευλογία) είναι στον χρόνο ψησίματος. Επειδή όμως δεν χρειάζεται παρακολούθηση είναι το τέλειο κυριακάτικο φαγητό για να μπορείτε να πείτε το καφεδάκι σας με ησυχία, να διαβάσετε όλη σας την εφημερίδα ή περιοδικό. 
greekcook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου