Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ


Χαλβάς με κρόκο ΚοζάνηςΧαλβάς με κρόκο Κοζάνης



Υλικά συνταγής για τον χαλβά:
Χοντρό σιμιγδάλι1 1/4 κούπας 
Βούτυρο140 γρ. (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου) 
Φιλέ αμύγδαλο50 γρ. 
Καρδάμωμο3 - 4 (κακουλέ) 
Υλικά συνταγής για το σιρόπι:
Νερό3 1/2 κούπες 
Ζάχαρη1 1/2 κούπα 
Κρόκο1/2 κουταλάκι νήματα (σαφράν) 

Οδηγίες: 
1. Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τον κρόκο. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνετε πολύ την φωτιά, τόσο, ώστε το σιρόπι να διατηρεί την θερμοκρασία του χωρίς να κοχλάζει.
2. Βγάζετε το περίβλημα από το καρδάμωμο και με το γουδί σπάτε τα μαύρα σποράκια. Τα κρατάτε κατά μέρος.
3. Βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτετε το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνέχεια, μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει να ξανθαίνει. Τότε προσθέτετε τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το καβούρδισμα, μέχρι να πάρει το σιμιγδάλι ένα πολύ ανοιχτό καστανό χρώμα.
4. Με προσοχή (γιατί πιτσιλάει πολύ και βγάζει και πολλούς ατμούς που μπορεί να σας κάψουν), προσθέτετε στο σιμιγδάλι το σιρόπι. Ανακατεύετε και προσθέτετε και το καρδάμωμο. Συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας, μέχρι ο χαλβάς να σφίξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα καθώς τον ανακατεύετε.
5. Αδειάζετε τον χαλβά σε φόρμα ή σε μπολ. Τρώγεται χλιαρός ή σε θερμοκρασία δωματίου
radicio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου