Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ΜΕ ΞΙΝΟΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ



H συνταγή της ημέρας



Υλικά  
  • • 1 κιλό (500 γραμμ. αλεύρι σκληρό και 500 γραμμ. ολικής άλεσης) αλεύρι
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (σκόνη)
  • 1/2 ποτήρι ξινόγαλα (θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • όσο σηκώσει, περίπου 1½ ποτήρι νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κ.γλ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γλ. δεντρολίβανο
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1/2 φλ. τσαγιού τρίμματα βαρελίσια φέτα
  • Για την επάλειψη
  • 1 κ.σ. ξινόγαλα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι


Eκτέλεση:

Για τη γέμιση: Σοτάρουμε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο για 5΄-6΄ να μαραθούν. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τα μυρωδικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και το αλάτι ζυμώνοντας. Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας, τη ζυμώνουμε πολύ καλά για 7΄-10΄μέχρι να γίνει λεία και αφράτη. Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε αλεύρι στον πάγκο. Πατάμε με τις παλάμες τη ζύμη να πλατύνει. Ρίχνουμε στη ζύμη 2 κ. σ. γεμάτες από την κρύα γέμιση. Κλείνουμε μέσα διπλώνοντας τη ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ και την καλύπτουμε με πετσέτα νωπή ή μεμβράνη. Την αφήνουμε να ανέβει και να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα. Τότε την ξεφουσκώνουμε βγάζοντάς τη στον πάγκο. Αλευρώνουμε τη λαμαρίνα και δίνουμε σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο στη ζύμη, μέσα στη λαμαρίνα. Χαράζουμε σταυρωτά το καρβέλι με ψαλίδι μυτερό ή ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι. Με τα χέρια τραβάμε λίγο τις χαρακιές να ανοίξουν. Ρίχνουμε εκεί τη φέτα και τη γέμιση. Χτυπάμε με πιρούνι σε μπολ το λάδι με το ξινόγαλα και αλείφουμε με το χέρι ή με πινέλο το ψωμί. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το ψωμί να ξαναφουσκώσει για περίπου 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα και στην κάτω αντίσταση για 1 ώρα, έως ότου φουσκώσει και ροδίσει.


Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου