Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ



 

Μπακλαβάς Μικρασιάτικος







Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 πακέτα φύλλο Βυρηττού
  • 500 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. βούτυρο soft
Για τη γέμιση:
  • 1200 γρ. καρύδια
  • 1 πακέτο φρυγανιές
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σούπας κανέλα τριμμένη
  • 3 μοσχοκάρυδα ολόκληρα
  • Γαρύφαλλα ολόκληρα
Για το σιρόπι:
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 lt νερό
  • 2 φλούδες από πορτοκάλι
  • χυμό από 1 λεμόνι (μετρίου μεγέθους)

Πως το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε τα καρύδια στο multi λίγο ώστε να μην γίνουν τρίμμα (περίπου κομμένα στα 4). Τρίβουμε και τις φρυγανιές να γίνουν σκόνη. Στον τρίφτη με προσοχή τα 3 μοσχοκάρυδα.
  2. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τα τριμμένα καρύδια, τις τριμμένες φρυγανιές, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα μοσχοκάρυδα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι της σούπας.
  4. Χρησιμοποιούμε ταψί ορ8ογώνιο (40άρι περίπου) όπου κάθε φορά μετράμε τα φύλλα να είναι ακριβώς όσο και το ταψί μας. Το περίσευμα το κόβουμε.
  5. Στον πάτο βάζουμε 8 φύλλα, ως εξής: μια κουταλιά της σούπας λάδι στον πατο του ταψίου, την χύνουμε κυκλικά, 1 φύλλο και ξανά 1 κουταλιά και ξανα φύλλο-λάδι μέχρι τα 8 φύλλα.
  6. Από δω και πέρα κάνουμε το εξής:
  7. Βάζουμε φύλλο, λαδώνουμε με 1 κουταλιά της σούπας και ρίχνουμε 1 χούφτα γέμιση. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Όταν ανοίξουμε και το τελευταίο πακέτο φύλλα, κρατάμε 9 χωριστά για το τελείωμα και τα υπόλοιπα τα βάζουμε όπως πριν με τη γέμιση. Κατά προτίμηση τα 9 φύλλα που θα κρατήσουμε να μην έχουν κοψίματα ή κάποιο άλλο ελάττωμα.
  8. Προσοχή κατά τη διαδικασία του γεμίσματος να ρίχνετε ομοιόμορφα τη γέμιση. Αν κάπου κάνει λακούβα, ρίχνουμε παραπάνω την επόμενη φορά για να έρθει στο ίδιο επίπεδο.
  9. Αφού τελειώσουμε με τη γέμιση κόβουμε μπακλαβωτά. Αυτό γίνεται κόβωντας κάθετα και διαγώνια. Καλό είναι να έχετε ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια, γιατί είναι αρκετά κουραστικό και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το φύλλο αν δεν προσέξετε. Το κόψιμο να έχει πλάτος όσο 2 δάχτυλα. Σε κάθε κομμάτι καρφώνω στο κέντρο από ένα γαρύφαλλο για να κρατήσει τα φύλλα.
  10. Αφού τον κόψω βάζουμε το λάδι που έχει περισσέψει στο κατσαρολάκι να ζεματίσει μαζί με το βούτυρο και το περιχύνουμε στον κομμένο μπακλαβά με γρήγορες κινήσεις ώστε να παραμείνει καυτό και να πάει παντού. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  11. Περίπου 20 λεπτά πριν να είναι έτοιμος ο μπακλαβάς ξεκινάμε τη διαδικασία για το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το πορτοκάλι να βράσουν. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός το αφήνουμε για 15 λεπτά, ώστε να ξεκινήσει να πήζει αλλά να είναι ακόμα ρευστό. Στίβουμε και σουρώνουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε στο σιρόπι όταν είναι έτοιμο. Αν όλα έχουν γίνει σωστά, την ώρα που θα είναι έτοιμος ο μπακλαβάς θα είναι και το σιρόπι. Πρέπει να είναι έτοιμα την ίδια ώρα (γι αυτό ξεκινάμε για το σιρόπι 20 λεπτά πριν). Βγάζουμε το ταψί με τον κομμένο μπακλαβά απ το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι γρήγορα για να μην κρυώσει και με κινήσεις ώστε να πάει το σιρόπι παντού πριν κρυώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν υπάρχει χώρος στο ψυγείο μας μπορούμε να βάλουμε τον μπακλαβά πριν τον κοψουμε γιατί όταν παγώνει κόβεται πιο εύκολα. Όταν θα είναι όλα έτοιμα, βγάλτε απ το ταψί 6-7 κομμάτια απ τη γωνία και γυρίστε το ταψί προς τα κει ώστε να στραγγίξει το περιττό σιρόπι. Οταν σταματήσει να βγάζει σιρόπι βγάλτε τον μπακλαβά απ το ταψί


 http://www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου