Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

ΡΙΖΟΤΟ ΜΠΟΛΩΝΕΖ




Υλικά για 4 άτομα
Για τον κιμά:
3 κ.σ.  ελαιόλαδο
500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος κατά προτίμηση από κιλότο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 ώριμες μεγάλες ντομάτες τριμένες
1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομένος μαϊντανός (μόνο τα φύλλα)
αλάτι, πιπέρι
1/2 κ.γλ. ξερή ρίγανη τριμμένη
Για το ριζότο:
280 γρ ρύζι για ριζότο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
Μπολονέζ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε τον κιμά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνουμε το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Ρίχνουμε 600ml νερό, δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς αλλά να μείνει και μπόλικος ζωμός. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Περνάμε τον κιμά από σίτα πιέζοντας  ώστε να κρατήσουμε σπυρωτό τον κιμά. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και το ζωμό (χρειαζόμαστε περίπου 1 λίτρο) σε ένα κατσαρολάκι. Ετοιμάζουμε και το ριζότο. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε την παρμεζάνα και τέλος τον κιμά.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου