Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΦΑΡΦΑΛΕΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ




Η συνταγή της ημέρας  

Υλικά:

1 πακέτο φαρφάλες
αλάτι

Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα με το χυμό τους, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι (να μην είναι εντελώς πολτοποιημένα)
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τους κεφτέδες
500 γρ. κιμάς κοτόπουλου (ανάμεικτος από μπούτι και στήθος)
1 φλιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή, σε σκόνη 
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο η ψίχα, μουλιασμένες και καλά στυμμένες ή 1/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4


Εκτέλεση:

Κεφτέδες: Τρίβουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για να φύγει η αψάδα του και το στύβουμε μέσα στις χούφτες μας, το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά, τα αρωματικά (δυόσμο, πάπρικα), το ψωμί ή τη φρυγανιά, το αυγό, το λάδι, το ξίδι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, μετά ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε περίπου 20 μικρούς κεφτέδες, βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο σε κρύο νερό. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα κεφτεδάκια.
Τα αφήνουμε για 40 λεπτά στη συντήρηση του ψυγείου και μετά τα βγάζουμε και τα ψήνουμε κατευθείαν στο γκριλ για 5 λεπτά από τη μία πλευρά και άλλα 2 λεπτά από την άλλη ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για περίπου 10 λεπτά.
 
Σάλτσα: Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο και, όταν αρχίσει να βγάζει το άρωμά του, σε περίπου 2 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα και 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Μετά ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ακόμα.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό 3 λεπτά λιγότερο απ' ό,τι προτείνουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα, δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά, αφήνουμε για 1 - 2 λεπτά και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη ξερή μυζήθρα. 
 
Συνοδεύουμε με το τρυφερό κρέας του κοτόπουλου, η κόκκινη σάλτσα και το ζυμαρικό μας με το τυράκι θέλουν τις ήπιες τανίνες ενός Αγιωργίτικου. Μια Νεμέα παρακαλώ!

Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 40΄ Μαγείρεμα 45΄

Πηγή: Gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου