Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011
EKMEK KANΤΑΙΦΙ
Υλικά για ένα ταψί 30x40:
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι 500 γραμ.
1 κούπα αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο
250 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ χυμός λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 1/2 λίτρο γάλα
1 1/4 κούπα νισεστέ ή corn flour
2 κούπες ζάχαρη
4 βανίλιες
3 αυγά
2 κ.σ βούτυρο ή βιτάμ
Για την επικάλυψη:
1 μόρφατ στο μεταλλικό κουτάκι, λίγη άχνη ζάχαρη, 1 βανίλια ή μια διπλή συσκευασία garni ή κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Σε καλά βουτυρωμένο ταψί ξεφτίζουμε το κανταΐφι και το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει πρώτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
Περιχύνουμε το κανταΐφι και το αφήνουμε να πιει το σιρόπι.
Μόλις πιεί το σιρόπι πασπαλίζουμε με μπόλικο φιστίκι Αιγίνης.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά αφού κρατήσουμε μια κούπα από αυτό.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη,τις βανίλιες, το νισεστέ, και το γάλα που κρατήσαμε.
Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε ζωηρά να μη σβολιάσει μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε
Στρώνουμε την κρέμα στο ταψί την καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στην κρέμα, και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η κρέμα.
Χτυπάμε το μόρφατ με λίγη άχνη ζάχαρη και μία βανίλια ή τα garni σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το γλυκό και πασπαλίζουμε με μπόλικο φιστίκι
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Με αυτές τις αναλογίες ζάχαρης γίνεται ένα γλυκό όχι λιγωτικό. Άν το προτιμάτε πιο γλυκό προσθέστε λίγο παραπάνω ζάχαρη στην κρέμα ζαχαροπλαστικής και στην σαντιγί
Αντί φιστίκι μπορείτε να βάλετε καρύδι αλεσμένο καθώς και λίγη κανελίτσα τόσο στο κανταΐφι όσο και πάνω στην κρέμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου