Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΝΟΥΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Υλικά

* 1½ κιλό νουά μοσχαρίσιο
* 2 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1/2 φλ. τσαγιού ξίδι μπαλσάμικο
* 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* Για τα καρότα γλασέ
* 1.200 γραμμ. μεγάλα καρότα
* 2 κ.σ. βούτυρο
* 2 κ.σ. ζάχαρη
* Για τα δαμάσκηνα
* 250 γραμμ. δαμάσκηνα
* 1 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί


Eκτέλεση:

Δένουμε με σπάγκο ψησίματος το νουά για να κρατήσει τη φόρμα του. Το αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 2’-3΄ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά. Όλα μαζί τα υλικά, και τα υγρά του τηγανιού, τα μεταφέρουμε σε ταψάκι. Ψήνουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα και 30΄ έως 1 και 45΄. Κάθε 15΄ γυρίζουμε το κρέας στο φούρνο. Αφού ψηθεί, το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό και να ανακτήσει τα υγρά του.

Για τα καρότα γλασέ: Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ. Δίνουμε οβάλ σχήμα στις άκρες τους. Έτσι, στο τέλος θα μοιάζουν σαν πολλά μικρά καρότα. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Κόβουμε μία λαδόκολλα ίση με τη διάμετρο της κατσαρόλας. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Καλύπτουμε με τη λαδόκολλα τα καρότα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα ή η σάλτσα που θα μείνει να είναι πυκνή σαν γλάσο.

Για τα δαμάσκηνα: Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με το κρασί. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις το κρασί έρθει σε σημείο βρασμού, τα αποσύρουμε. Τα αφήνουμε μέσα στο ζεστό κρασί μέχρι να γαρνίρουμε.

Αφού ψηθεί το κρέας, το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από το ταψί και σιγοβράζουμε σε κατσαρολάκι τη σάλτσα για λίγα λεπτά, να γλασάρει. Μπορούμε αν θέλουμε να τη δέσουμε και με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο (σε μέγεθος καρυδιού) και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε 2΄-3΄ να κρυώσει και να πυκνώσει. Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το κρασί. Κόβουμε το νουά σε λεπτές φέτες. Γαρνίρουμε με τα καρότα γλασέ και τα δαμάσκηνα. Περιχύνουμε το κρέας με λίγη σάλτσα ψητού. Δεν βγαίνει μεγάλη ποσότητα σάλτσας. Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή κολοκύθας.



Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου