Υλικά για 4 άτομα
3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, χωρίς τα σπόρια τους, κομμένες στη μέση
ανθός αλατιού (αφρίνα) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πιπεριές τσίλι, χωρίς τα σπόρια τους
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
½ φλιτζάνι ψωμί, τριμμένο
½ φλιτζάνι καρύδια, ελαφρώς καβουρδισμένα
1 κ. σούπας ναρ* (ή πετιμέζι ροδιού ή 2 κ. σούπας χυμό λεμονιού ή 2 κ. καφέ ταμάρινδο*)
1 κ. καφέ κύμινο, σε σκόνη
60 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Ψήνετε τις πιπεριές στον φούρνο ή στη σχάρα αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο και τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά. Τις πασπαλίζετε με την αφρίνα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τις βάζετε στο μπλέντερ και τις πολτοποιείτε μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε το υπόλοιπο σταδιακά, μαζί με το πετιμέζι του ροδιού, το σκόρδο, τα τσίλι, το ψωμί, τα καρύδια και το κύμινο. Θα πρέπει να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.
* Το ναρ είναι ένα είδος μελάσας ροδιού, που θα βρείτε μόνο σε καταστήματα που πουλάνε αραβικά προϊόντα, ενώ ταμάρινδο θα βρείτε στις ασιατικές ή στις μεξικανικές αγορές. Αν δεν βρείτε ναρ, αναζητήστε σε καταστήματα deli το πετιμέζι ροδιού, που παράγεται από ελληνική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. Η μουχαμάρα διατηρείται το πολύ για δύο-τρεις ημέρες στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου