Yλικά:
1 βανίλια
1 ¼ φλ. τσαγιού (220 γραμμ.) ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού (75 γραμμ.)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. τσαγιού (75 γραμμ.) αλεύρι up
3/4 φλ. τσαγιού (75 γραμμ.) κορν φλάουερ
Για την κρέμα
2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
2 φλ. τσαγιού (380 ml) βραστό νερό
1 φλ. τσαγιού γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου
7 κ.σ. ρούμι300 ml κρέμα γάλακτος
3/4 φλ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
750 γραμμ. τυρί μασκαρπόνε ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
150 γραμμ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τ' αυγά στο μίξερ για 8΄-10΄ μέχρι ν' ασπρίσουν. Τότε ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά την ζάχαρη (βροχηδόν) και συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Κοσκινίζουμε τα τρία είδη αλευριών σε λαδόκολλα και λίγο λίγο τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160οC. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο φόρμες στρογγυλές 20 ή 22 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μιας χρήσεως). Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι. Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό και προσθέτουμε το γλυκό κρασί, το ρούμι και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ¾φλ. τσαγιού από το μείγμα καφέ-ρούμι.
Κόβουμε κάθε παντεσπάνι σε δύο φέτες. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα. Με πινελάκι αλείφουμε με ¼μείγμα καφέ-ρούμι. Απλώνουμε 1 φλ. κρέμα μασκαρπόνε και στρώνουμε με σπάτουλα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στήσουμε την τούρτα με τα τέσσερα παντεσπάνια. Αλείφουμε όλη την τούρτα εξωτερικά με την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα. Σε τηγάνι με χοντρή βάση ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε λαδόκολλα και απλώνουμε με κουτάλι να κρυώσει καλά το μείγμα. Το θρυμματίζουμε στο μίξερ ή σε γουδί. Πασπαλίζουμε την τούρτα και στα πλάγια με καραμελωμένα αμύγδαλα.
πηγή: argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου