Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ

Υλικά:

•3 φλ. ρύζι μπασμάτι
•2 λίτρα νερό
•1 κ.σ. αλάτι
•1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
•1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
•1/2 φλ. τσαγιού δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
•1/2 φλ. βούτυρο φρέσκο
•1 κ.γλ. κάρδαμο (κακουλέ) σποράκια σπασμένα
•1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
•1 φλ. τσαγιούχοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
•1½ φλ. τσαγιού ρόδι καθαρισμένο

Εκτέλεση:


Πλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να γίνει καθαρό, για να φύγει το άμυλο ρυζιού και σουρώνουμε. Βράζουμε το νερό, αλατίζουμε όταν πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι. Περιμένουμε να ξαναπάρει βράση και βράζουμε ακριβώς για 5΄. Σουρώνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα ξερά φρούτα, λιώνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το πιπέρι και το κακουλέ και ανακατεύουμε μέχρι η μυρωδιά του τελευταίου να είναι έντονη. Απλώνουμε μία στρώση ρύζι χαλαρά να μην πατηθεί, μία στρώση ξερά φρούτα και τελειώνουμε με μία στρώση ρύζι, χαλαρά, να μην πατηθεί, να είναι αφράτο. Με το χερούλι της κουτάλας, μπήγοντας στο ρύζι, κάνουμε 5-6 τρύπες. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, κλείνουμε καλά με το καπάκι, να σφραγίσει η κατσαρόλα. Ψήνουμε το ρύζι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, χωρίς προσθήκη υγρών, για 35΄, χωρίς να ανοίξουμε την κατσαρόλα, μέχρι να πιάσει το ρύζι κρούστα στη βάση της. Με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο ροδίζουμε για 2΄-3΄ τα φιστίκια Αιγίνης. Απλώνουμε το ρύζι χαλαρά σε πιατέλα, σπάμε την κρούστα στη βάση και ανακατεύουμε τα κομμάτια της στο ρύζι, πασπαλίζουμε με τα φιστίκια και τα ρόδια και σερβίρουμε.


μερίδες 10

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 35 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου