Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ

Υλικά
1/2 φλ. τσαγιούαποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
200 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
2 κ.σ. κονιάκ
3 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για το γαρνίρισμα
λίγο σχινόπρασο ψιλοκομμένο
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τα πορτσίνι σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1½ φλ. τσαγιού βραστό νερό. Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε). Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα. Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ. τσαγιού).
Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα). Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄. Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.
Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου