Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ SAVOIR FAIRE ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ!



Αγουρελαιο,ελαφρυ η πυκνοτερο?Καθε πιατο εχει τις προτιμησεις του...
Λαδι ναι,αλλα ποιο για καθε πιατο?Ενα πραγματικο αγουρελαιο(εννοειται απο πρασινες ελιες επιλεγμενες) θα αναδειξει μια ποιοτικη σαλατα,ενα ελαφρυ και αρωματικο λαδι θα ταιριαξει σε μια ελαφρα παρασκευη-ψαρι,φακες και ιδιαιτερες σαλατες,οπωσ η σαλατα τριμμενου καροτου και ενα πιο βαρυ,πυκο,θα ταιριαξει με την φασολαδα.
Θα μου πειτε που θα τα βρουμε αυτα τα λαδια?Νομιζω οτι η αγορα ειναι πια ωριμη.Τα εξαιρετικα βιολογικα λαδια της Σητειας,για παραδειγμα η των καλλιεργειων της Πελοποννησου μας δινουν την δυνατοτητα να εχουμε τουλαχιστον τρια βασικα ελαιολαδα.Δεν θα μετρησω το αγουρελαιο,το οποιο ειναι εποχιακο και μαλλον δυσευρετο,αν και στην περιπτωση του,το ψυγειο ειναι μια καλη λυση για να διατηρηθει λιγο παραπανω,ωστε να μην ξεχωρισει το λαδι απο την μουργα.
Το να εχει κανεις ελαφρυ,αρωματικο η πιο βαρυ λαδι ειναι,λοιπον πια θεμα ερευνας της αγορας.Ολα τα καλα μαγαζια ειναι σε θεση να σας συμβουλευσουν για την ποικιλια ελαιολαδου και ιδιαιτερα τα χαραχτηριστικα της.

ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ!
Ζεσταινοντας ελαφρυ ελαιολαδο στους 40-50C μαζι με διαφορες πρωτες υλες,δημιουργουμε ελαιολαδο με εντονη αρωματικοτητα.Μπορουμε να κρατησουμε τα αρωματικα μεσα στο λαδι η να τα σουρωσουμε,βαζοντας,ομως. μια ετικετα για να ξερουμε ποιο ειδος ειναι.Παραδειγμα :Λαδι με φλουδες ακερωτου και βιολογικου λεμονιου ειναι ιδανικο για ψαρια και σαλατες.
Με δενδρολιβανο και σκορδο ταιριαζει πολυ στο ψητο αρνι η κατσικι.
Με θυμαρι,πιπερι(κοκκους ελαφρια σπασμενους) και ελαχιστο μπουκοβο,με προβατινα και μοσχαρι.
Με θυμαρι,λεμονι και πρασινο πιπερι χρησιμοποιειται στις σαλατες...

M.LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου