Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΑΒΛΟΒΑ

Γιορτινή πάβλοβα



Υλικά
•5 ασπράδια
•150 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
•150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
•Για το σερβίρισμα
•650 γραμμ. σαντιγί σφιχτή
•1 φλ. τσαγιού καθαρισμένο ρόδι
•Για το παστέλι αμυγδάλου
•100 γραμμ. ζάχαρη
•100 γραμμ. καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
•100 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα
•Εκτέλεση

Σε πολύ καθαρό και στεγνό μίξερ βάζουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και στη μεσαία ταχύτητα αφήνουμε τη μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές. Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τη μαρέγκα για πολλή ώρα σε μέτρια ταχύτητα γιατί διατηρεί τον όγκο της καλύτερα. Τέλος, κοσκινίζουμε στη μαρέγκα την άχνη και με σπάτουλα απαλά την ενσωματώνουμε. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και με κουτάλι σχηματίζουμε δίσκο 25 εκ. με κουταλιές μαρέγκας. Φροντίζουμε να στρώσουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού ώστε να έχει το ίδιο πάχος. Πατάμε ελαφρά την κορυφή και απαλύνουμε τις άκρες. Ψήνουμε τη μαρέγκα στους 80-100οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30΄, ώσπου να στεγνώσει καλά. Αφού ψηθεί, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά. Η ψημένη μαρέγκα διατηρείται τραγανή για αρκετές ημέρες αν τη βάλουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
Για το σερβίρισμα: Σε τηγάνι λιώνουμε τη ζάχαρη. Όταν πάρει χρυσό χρώμα προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε γρήγορα και αδειάζουμε σε λαδόκολλα. Με σπάτουλα ή κουτάλι απλώνουμε το παστέλι να γίνει πολύ λεπτό. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Να γίνει σαν τζάμι. Τοποθετούμε την τραγανή μαρέγκα σε τουρτιέρα. Με κορνέ ζαχαροπλαστικής ή κουτάλι κάνουμε στρώση τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε τα ρόδια. Σπάμε το παστέλι σε κομμάτια και γαρνίρουμε την πάβλοβα. Τέλος, με ένα κουτάλι και με ροή κλωστής περιχύνουμε με τη λιωμένη και κρύα πλέον σοκολάτα. Σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλή: Η πάβλοβα πρέπει να στηθεί τελευταία στιγμή, αλλιώς η κρέμα και το ψυγείο θα τη νοτίσουν.


Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου