Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

MΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ

να φτιάξετε ένα μέτριο ταψί φούρνου θα χρειαστείτε :
Ένα μεγαλούτσικο φύλλο μπακαλιάρου παστού,
μισό φλιτζάνι ρύζι,
δύο-τρεις κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ,
Δυο μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ένα καλό ματσάκι άνηθο.
Ένα κουταλάκι κοφτό πιπέρι,
μισό κουταλάκι κοφτό κανέλα
3/4 φλυτζανιού λάδι για την γέμιση. Και τέλος, ένα πακέτο φύλλο κρούστας μαζι με ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων.
Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζετε στο νερό από την προηγούμενη για να ξαλμυρίσει. Αλλάζετε οπωσδήποτε 4-5 νερά κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας. Την επομένη που ετοιμάζεστε να φτιάξετε την πίτα σας τον στραγγίζετε και αρχίζετε το ξεψάχνισμά και το μάδημα σε μικρά κομματάκια.
Βάζετε τα κομματάκια σε λεκάνη όπου μέσα θα ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο ή την αλεσμένη μαραθόριζα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και αμέσως μετά ρίχνετε το πιπέρι, την κανέλα και το ρύζι. Τέλος προσθέτετε τον πελτέ που τον έχετε διαλύσει σε λίγο νεράκι και ρίχνετε και το λάδι. Ανακατεύετε και πάλι όλα τα υλικά μαζί και αφήνετε το μείγμα για μια με μιάμιση ώρα στο ψυγείο, να σφίξει λίγο και να ενωθούν τα αρώματα.
Λαδώνετε το ταψί σας, στρώνετε τα πρώτα 5 φύλλα που λαδώνετε το καθένα από πάνω και στην συνέχεια στρώνετε την γέμιση καλά να πάει παντού.
Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα (λαδώνοντας πάντα) μέχρι να τελειώσουν και αμέσως μετά χαράζετε σε κομμάτια τριγωνικά (ή σύμφωνα με τον τρόπου που εσείς επιθυμείτε). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου στους 190 για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η μπακαλιαρόπιτάς σας. Ξεφουρνίζετε, αφήνετε λίγο να κρυώσει και προχωράτε στην απόλαυσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου