Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ




Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή γεμάτη λάμψη, φώτα, αγάπη και… φαγητό! Δείτε, ποιες είναι οι κλασσικότερες χριστουγεννιάτικες γεύσεις του πλανήτη και στολίστε το εορταστικό σας τραπέζι με λιχουδιές από όλο τον κόσμο.

Γερμανία: μάρτζιπαν και στόλεν

Οι Γερμανοί φημίζονται για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά τους. Από αυτά, το πιο διαδεδομένο είναι το στόλεν, το μάρτζιπαν και το κέικ με μάρτζιπαν, με αποξηραμένα κομματάκια φρούτων και επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη!
Όσο για το εορταστικό γεύμα; Οι γευστικές τους συνήθειες, μοιάζουν πολύ με αυτές των Αυστριακών. Για το τραπέζι της γιορτής, επιλέγουν ψητή χήνα, γεμιστή με δαμάσκηνα και γαρνιτούρα από βραστές πατάτες, λαχανικά ή κόκκινο λάχανο. Ορισμένες οικογένειες, επιλέγουν και ψάρια για το εορταστικό τους τραπέζι, έθιμο όμως, που φαίνεται, πως έχει αρχίσει να χάνεται…

Αγγλία: γαλοπούλα και πουτίγκα!

Η γεμιστή γαλοπούλα κατέχει ιδιαίτερη θέση στο αγγλικό, εορταστικό τραπέζι, όπως ακριβώς και στο δικό μας. Η γέμιση της γαλοπούλας, φτιάχνεται κυρίως από πολτοποιημένα λουκάνικα, από εντόσθια ή από κάστανα. Τα συνοδευτικά της γαλοπούλας, είναι το βραστό καλαμπόκι, τα λαχανικά, οι ψητές πατάτες ή η κλασσική σάλτσα από βατόμουρα.
Όσο για τα εορταστικά επιδόρπια; Η πουτίγκα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της γιορτής και κυρίως η πουτίγκα με δαμάσκηνα. Επίσης, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα μικρά ταρτάκια με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και ζάχαρη, που σερβίρονται σε ένα δίσκο στο τέλος του γεύματος.

Αυστρία: ψητή χήνα και ψάρι!

Η λαμπερά στολισμένη Αυστρία, ζει και αναπνέει σε εορταστικούς ρυθμούς καθώς η πρωτεύουσά της, η Βιέννη, υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Οι παραδοσιακοί Βιεννέζοι, επιλέγουν την ψητή χήνα για το εορταστικό τους τραπέζι, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν χάρη στις περίπλοκες γαρνιτούρες, που επιλέγουν για τα πιάτα τους ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένα μεγάλο, ψητό ψάρι στολίζει το γιορτινό τραπέζι.

Ιταλία: ψητό χέλι, κρετόσουπα και panettone!

Παρόλο, που η Ιταλία βρίσκεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, οι εορταστικές διατροφικές συνήθειες των Ιταλών είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Έτσι, το κυρίως πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν είναι η γαλοπούλα αλλά το ψητό ή μαγειρευτό χέλι. Πέρα από το χέλι, το τραπέζι κοσμούν διάφορα άλλα παστά λαχανικά καθώς και νόστιμες χορτόπιτες. Η κρεατόσουπα είναι επίσης ιδιαίτερα συνηθισμένο εορταστικό πιάτο ενώ το παραδοσιακό γλυκό της γιορτής, δεν είναι άλλο από το Panettone, ένα είδος κέικ με ζάχαρη-άχνη.

Γαλλία: πατέ, γαλοπούλα, σαμπάνια και κορμός…

Οι γεύσεις της γιορτής είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή. Στο λαμπερό και γιορτινά στολισμένο Παρίσι, το εορταστικό μενού περιλαμβάνει στρείδια, πατέ χήνας και μπόλικη, εκλεκτή σαμπάνια!

Στην εκλεπτυσμένη Αλσατία, κυριαρχεί η ψητή χήνα και στη Βουργουνδία, η γαλοπούλα με γέμιση κάστανου. Κοινό χαρακτηριστικό ωστόσο, όλων των περιοχών, είναι το επιδόρπιο, που είναι γνωστό και σε εμάς ως «χριστουγεννιάτικος κορμός» (παντεσπάνι και κρέμα τυλιγμένα σε μορφή κορμού δέντρου) και διακοσμημένο με εορταστικά στολίδια. Τέλος, από κανένα γαλλικό τραπέζι, σε όποια περιοχή και αν βρίσκεται, δεν λείπει η άφθονη, γαλλική σαμπάνια…

Σουηδία: βουτιές… στην κατσαρόλα

Στην παγωμένη Σουηδία, τα λιπαρά έχουν την τιμητική τους στο εορταστικό τραπέζι! Πριν ξεκινήσει το εορταστικό ρεβεγιόν, οι Σουηδοί, επιδίδονται στο… βούτηγμα στην κατσαρόλα. Πρόκειται για ένα παλιό, αλλά ιδιαίτερα αγαπητό έθιμο στους Σουηδούς, που συνηθίζουν να βουτούν μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα, που περιέχει βραστό χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι!

Και καθώς τα θαλασσινά υπάρχουν άφθονα στη Σουηδία, καταλαμβάνουν χώρο και στο τραπέζι της γιορτής. Έτσι, αντί γαλοπούλας, οι Σουηδοί προτιμούν τις ρέγκες, το χαβιάρι και τον μπακαλιάρο με σάλτσα. Στο τραπέζι τους υπάρχει πάντα και το παραδοσιακό χοιρινό καθώς και λικέρ που πίνουν πριν το φαγητό και είναι φτιαγμένα από φρούτα του δάσους.

Ισπανία: θαλασσινά ή εκλεκτό κυνήγι

Και οι Ισπανοί αρέσκονται στα θαλασσινά, όταν πρόκειται για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν τους. Διάφορα ψάρια αλλά και οστρακοειδή καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι, την ίδια στιγμή, που το κόκκινο κρασί ρέει άφθονο. Ορισμένοι, επιλέγουν και το εκλεκτό κυνήγι για το τραπέζι τους (π.χ. κρέας ελαφιού, ζαρκαδιού), όμως τα τελευταία χρόνια, τα θαλασσινά φαίνεται, πως κυριαρχούν.

Αίγυπτος: οι πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες!

Τα Χριστούγεννα στην Αίγυπτο, γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την ημέρα που συμπίπτει με μια σημαντική γιορτή του μηνός Κιαχκ, του κοπτικού ημερολογίου και που οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν φιλανθρωπίες.
Ένα έθιμο, που έχει ρίζες από πολύ παλιά είναι το μοίρασμα λουκουμάδων από τους εύπορους στους φτωχότερους! Οι Κόπτες, προκειμένου να τιμήσουν τη δική τους γιορτή, φτιάχνουν γλυκά μπισκότα, τα καχκ, πάνω στα οποία κάνουν το σχήμα του σταυρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου