Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ

Τι χρειαζόμαστε:

200g παστρουμάς
300g κασέρι Μυτιλήνης
5 μέτριες ντομάτες
λίγη ζάχαρη
2 φύλλα σφολιάτας ή 4 χειροποίητα ή του εμπορίου φύλλα για πίτες
ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων (η σφολιάτα δεν χρειάζεται άλειμμα)
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό (για να αλείψουμε τη σφολιάτα από πάνω)

Πως το κάνουμε:

1.Καθαρίζουμε τον παστρουμά (με υπομονή) από το τσιμένι, το οποίο πετάμε.
2.Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κασέρι.
3.Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
4.Λαδώνουμε τη λαμαρίνα και απλώνουμε σπρώχνοντας ελαφρά με τα χέρια μας, το ένα φύλλο σφολιάτας. (Αν έχουμε φύλλα για πίτα,στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε και στη συνέχεια στρώνουμε το δεύτερο φύλλο χωρίς να το λαδώσουμε.)
5.Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το κασέρι, στο φύλλο.
6.Από πάνω απλώνουμε τον παστρουμά.
7.Στη συνέχεια απλώνουμε τις ντομάτες.
8.Τέλος, απλώνουμε παστρουμά (αν έχει περισσέψει) και το υπόλοιπο κασέρι.
9.Απλώνουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας σε μία άλλη λαδωμένη λαμαρίνα, για να ανοίξει και στη συνέχεια την τοποθετούμε πάνω από το κασέρι και πιέζουμε στην περίμετρό της με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να φυλακιστεί το μίγμα, μέσα σε φάκελο σφολιάτας. (Αν έχουμε φύλλα για πίτα, απλώνουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε, απλώνουμε το τέταρτο φύλλο, το λαδώνουμε, το χαράζουμε και τέλος το βρέχουμε.)
10.Αλείφουμε τη σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι.
11.Ψήνουμε στην κάτω τελευταία θέση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25-30 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει σφολιάτα και για 45-50 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει φύλλο για πίτες.


Λίγα μυστικά ακόμα


Η πίτα αυτή είναι από ένα νέο βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), που βρίσκεται στο τυπογραφείο και θα εκδοθεί από τις εκδόσεις προπομπός.

Η πίτα αυτή σερβίρεται ζεστή. Τρώγεται όμως ευχάριστα και κρύα.

Καλή όρεξη!!!


sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου