Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ

Ένα μεζεδάκι που θα λατρέψετε αν αγαπάτε τις αγκινάρες!
Ξέρω, θα μου πείτε ότι δεν είναι η εποχή τους, όμως αυτό το μεζεδάκι το φτιάχνω χειμώνα-καλοκαίρι, αν δεν βρίσκω φρέσκες γίνεται ωραιότατο και με κατεψυγμένες αγκιναρούλες.
Τέτοιες μέρες έχω συνήθως κόσμο στο σπίτι, νονοί, νονές, βαφτιστήρια, μανούλες, αδελφούλες, πεθερούλες αλλά και αγαπημένους φίλους, οπότε τα μεζεδάκια πάνε κι έρχονται.
Κι αφού οι αγκιναρο-τηγανίτες άρεσαν, τις μοιράζομαι και μαζί σας!

Θα χρειαστούμε:
8-10 (ανάλογα με το μέγεθος) καρδιές αγκινάρας, φρέσκες ή κατεψυγμένες
3 γεμάτες κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 γεμάτες κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ή ένα κουταλάκι ξερό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
200 ml μπύρα
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3-4 κουταλιές τριμμένα κίτρινα τυριά
ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα
Πάμε να τις φτιάξουμε:
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες, θα τις καθαρίσετε όπως περιγράφουμε εδώ και θα κρατήσετε τις καρδιές, όχι τα κοτσάνια δηλαδή.
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες, είναι έτοιμες.
Βράζουμε τις αγκιναροκαρδιές σε μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να μας λιώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν, τις κόβουμε σε κυβάκια.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το αυγό και την μπύρα.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, δηλαδή άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι, που θα το έχουμε τρίψει στο χοντρό του τρίφτη.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις καρδιές από τις αγκινάρες που τις έχουμε κόψει σε κυβάκια, και το τριμμένο τυρί.
Ένα τελευταίο ανακάτεμα, για να καλυφθούν οι αγκινάρες από τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος.
Σε τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο.
Αφού κάψει καλά, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και βάζουμε λίγες λίγες στο τηγάνι.
Με μια σπατουλίτσα ελέγχουμε αν ξεκολλάει η κάτω πλευρά της τηγανίτας και τότε την γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Όταν οι τηγανίτες μας πάρουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα είναι έτοιμες.
Ζεστές ζεστές, είναι σκέτη απόλαυση!
Καλή επιτυχία!
sintageskardias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου