Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΛΟΚΥΘΑ (ολόκληρη) ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ

Υλικά

-1 (περίπου 1.300 γραμμ.) κολοκύθα κίτρινη

-2 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο για πιλάφι

-3 κ.σ. ελαιόλαδο

-1 κ.σ. βούτυρο

-1 κ.σ. σπόροι κακουλέ

-1/2 πορτοκάλι (φλούδες ψιλοκομμένες σε σπιρτόξυλα)

-4 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό (κουκουνάρια, καρύδια)

-1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή

-5 δαμάσκηνα απυρήνωτα, ψιλοκομμένα

-5 βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα

-αλάτι

-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά την κολοκύθα, αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μία φέτα (καπάκι). Με κουτάλι ή με το χέρι βγάζουμε τους σπόρους και τις ίνες.

Ξαναβάζουμε το καπάκι και τη βάζουμε σε δίσκο ή λαμαρίνα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.

Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας. Πλένουμε το ρύζι σε τρεχούμενο νερό, το βάζουμε σε κατσαρολάκι και το καλύπτουμε με νερό.

Αλατίζουμε μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄, μέχρι να πιει όλο το νερό και να κρατάει στο δόντι (όχι να παραβράσει).

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, το κακουλέ, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα φιστίκια, τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και το μισοβρασμένο ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 10΄.

Έπειτα βγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο και τη γεμίζουμε με το αρωματικό πιλάφι. Ξαναβάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ επιπλέον.

Είτε τη σερβίρουμε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι) στον μπουφέ ή στο κέντρο του τραπεζιού, είτε κόβουμε οριζόντιες φέτες σε κάθε πιάτο και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο.

μερίδες 12

Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 60 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου