Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ




ΥΛΙΚΑ

3 αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια,
1 φλ. ζάχαρη,
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις Χρήσεις Γιώτης + 4 κουταλιές κορν φλάουερ ανάμικτα,
2 κουταλιές μπράντι.

Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα:
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη,
1½ φλ. κρέμα γάλακτος,
2 γεμάτες κουταλιές Nutella,
6 κοφτές κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο,
ξύσματα σοκολάτας και γαρνιτούρες διάφορες (προαιρετικά).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240°C. Χτυπάτε τους κρόκους με 2 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Χτυπάτε χώρια τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτετε μέσα τμηματικά, 1/4 φλ. ζάχαρη, συνεχίζοντας το κτύπημα μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή μαρέγκα. Την ενσωματώνετε στους κρόκους και κοσκινίζετε μέσα (περνώντας από ψιλό σουρωτήρι) το μίγμα του αλευριού με το κορν φλάουερ, ανακατεύοντας ελαφρά.

Ντύνετε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα και απλώνετε πάνω το μίγμα. Ψήνετε το παντεσπάνι για 10 περίπου λεπτά μέχρι να στεγνώσει (θα μαζέψει στα πλευρά) το βγάζετε από το φούρνο και το κρυώνετε.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ζεσταίνετε ½ φλ. ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζετε 4 κουταλιές ζάχαρη με ½ ποτήρι νερό και το ρίχνετε καυτό στην καραμέλα. Προσθέτετε το μπράντι και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε σε ένα μπολ τη σοκολάτα, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνετε μέσα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει λεία και ύστερα προσθέτετε τη Νutella και λίγο-λίγο το βούτυρο, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα.

Αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι πάνω σε ένα κομμάτι καθαρή αντικολλητική λαδόκολλα, που θα βάλετε πάνω σε μια ελαφρά υγρή πετσέτα και ξεκολλάτε την παλιά λαδόκολλα. Το ραντίζετε με το σιρόπι και όταν το απορροφήσει, απλώνετε πάνω μια στρώση με τη μισή γέμιση. Το τυλίγετε σε ρολό (με τη βοήθεια της λαδόκολλας), τυλίγετε το ρολό σφικτά στην πετσέτα και το κρατάτε στο ψυγείο ½-1 ώρα.

Απλώνετε πάνω στο ρολό την υπόλοιπη γέμιση και κάνετε διακοσμητικές γραμμές στην επιφάνειά του με πιρούνι. Το ξαναβάζετε στο ψυγείο για ½-1 ώρα και ύστερα το διακοσμείτε, αν θέλετε με ξύσματα σοκολάτας και γαρνιτούρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου