Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΟΥΤΙΓΚΑ




Συστατικά:
50 γραμ. αλευρι (που φουσκωνη μονο του)
180 γραμ. αλεύρι απλό
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικινγκ παουντερ
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 γραμ.μικτα μπαχαρικα (κανελα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο)
50 γραμ. τριμμένα αμύγδαλα
250 γραμ. ψιλοκομμένο ξύγκι
225 γραμ. σκούρα ζάχαρη
100 γραμ. λευκό ξερό ψωμι
1.5 κιλο μικτες σταφίδες, κορινθιακή, ξανθή και σουλτανίνα
1 κουταλι της σουπας μαύρο σιρόπι
λεπτα τριμμένη φλουδα και το χυμό από ενα λεμόνι
λεπτα τριμμένη φλουδα ενος πορτοκαλιού
λεπτα τριμμένη φλουδα ενος καροτου
ενα τριμμενο μήλο καθαρισμενο χωρις τη φλούδα
200 γραμμάρια ψιλοκομμένα πεκανατς η καρυδια
2 κουταλιες της σουπας μπράντι ή ρούμι
150 γραμ. Μαυρη μπιρα (Γκιννες)
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
αλεύρι και βούτυρο για την προετοιμασία της βασης της πουτίγκας.

Μέθοδος:

Αναμιγνύετε από κοινού τα άλευρια και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύετε στο μιγμα τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το ξύγκι και τα ψυχουλα του ψωμιού, ανάκατέβωντας καλά. Προσθήκη όλων των υπόλοιπων συστατικών, αναδεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Κάλυπτουμε την πουτιγκα με Κολλητική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό μέρος απο ενα 24ωρο έως μια εβδομάδα αν είναι δυνατόν, κατα τη διαρκεια αυτη την ανακατευουμε μερικές φορές. Το μιγμα ειναι για δυο πουτιγκες.
Αφου περάση η περίοδος των 24 ωρων η μερικων ημερων ειναι καιρος για το μαγείρεμα της πουτιγκας. Χρησιμοποιηστε δυο μπολ πυρεξ ελαφρα πασαλιμενα με βουτυρο και απο πανω αλευρι για να βαλετε τις πουτιγκες.
Σκεπάστε την επιφάνεια απο καθε μπολ πυρεξ με φοιλ η πανι και δεστε το με σπαγγο ετσι ωστε να μην μπει νερό στη πουτιγκα κατα το μαγείρεμα. Βαλτε το μπολ οπως ειναι σε μεγάλη χυτρα με βραστο νερο που να μην ξεπερναει το μισο υψος του μπολ. Αφηστε να βράση για 5-6 ωρες ( προσοχη πρεπει να προσθετετε νερό ωστε να μην μεινη η κατασαρολα στεγνη). Αφηνουμε την πουτιγκα να κρυώση και αφαιρουμε το φοιλ. Η πουτιγκα τρώγετε καλλίτερα ζεστη για αυτο πριν τη βάλετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ζεστανετε την με τον ιδιο τροπο οπως τη μαγειρέψατε για 1 ωρα η βαλτε την στο θαλαμο μικροκυματων για λιγα λεπτα (προσοχη μην υπαρχη αλουμίνιο η νομίσματα μεσα στη πουτιγκα).
Σερβίρουμε τη πουτιγκα με κρέμα γάλακτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου