Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ


ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ SPECIAL
Προσπερνάμε τη κρέμα με σιμιγδάλι και κάνουμε ένα ωραίο γαλακτομπούρεκο με κρέμα patisserie

YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
700 γρ. γάλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
160 γρ. ζαχαρη
6 κρόκοι αυγών
2 αυγά
80 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλια(Τα αρωματικά σποράκια του) ή 3 καψούλια βανιλίνη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
400 γρ. νερό
800 γρ. ζαχαρη
20 γρ. γλυκόζη
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

ΦΥΛΛΟ:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο απλά θα έχει λίγο πιο βαρύ αρωμα αλλα΄καταπληκτικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 3' . Η πυκνότητα του σιροπιού πρέπει να είναι στα 35 γράδα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Τοποθετουμε σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη ,το κορν φλάουρ , τα αυγά και τους κρόκους και ανακατέυουμε με ένα συρμα να γίνουν κρέμα.
Μόλις το γάλα πάει να φουσκώσει, ρίχνουμε τα 3/4 στο μείγμα του μπολ και ανακατεόυουμε γρήγορα. Επειτα αδειάζουμε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σφίξει η κρέμα αλλα όχι πολύ, γιατι θα ψηθεί και στο φούρνο.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Μετράμε τα φύλλα και τα χωρίζουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε τα μισά φύλλα σταυρωτα΄ ένα ένα βουτυρώνοντας τα. Ετσι ώστε να περισσευει φύλλο απο όλες τις πλευρες. Προσθέτουμε την κρέμα, την στρώνουμε και κλείνουμε τα κομματια φυλλου που περίσσεψαν στις άκρες. Απο πάνω καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα πάλι ένα ένα.
Βάζουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50' να ρόδισει καλά.
Μόλις το ξεφουρνίσουμε, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Σε 3 ώρες μπορούμε να το φάμε. Ειναι γλυκό ψυγείου και διατηρείται εκεί.


Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βανίλια με ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή λεμονιού και να δώσουμε άλλη γευση στο γλυκό μας.
Μπορούμε επίσης να βάλουμε αποξηραμένα φρούτα και να το κάνουμε λίγο Χριστουγεννιάτικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου