Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ




Υλικά:
  • 300 γραμμάρια φασόλια γίγαντες Κοζάνης
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 6 ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και λιωμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα (500 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικό)
  • 1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 -2 κλωναράκια σέλερυ, ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά  μέλι θυμαρίσιο
  • ½ κουταλάκι πιπέρι τσίλι (προαιρετικά)
  • 2 κούπες νερό
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε τα φασόλια από βραδύς να μουσκέψουν.
  2. Τα βάζουμε με φρέσκο νερό να βράσουν.
  3. Τα ξαφρίζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε να βράσουν με τα φύλλα δάφνης και λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν (σχεδόν 1 ώρα και 30 λεπτά).  Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και πετάμε τα φύλλα δάφνης.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 o C / 400 o F.
  5. Σε σωτέζα ή βαρύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο  και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, τα καρότα,  τη φρέσκια ρίγανη και τα φασόλια και τα ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε το κρασί, το μέλι, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και νερό και ανακατεύουμε.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το μαϊντανό.
  8. Εάν η σωτέζα μας μπαίνει σέτο φούρνο, τη σκεπάζουμε με το καπάκι ή τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με καπάκι ή τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  9. Τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 – 30 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά αφού περάσει 1 ώραμέχρι να πιεί τη σάλτσα του το φαγητό και να χυλώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου