Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ


Η λέξη σουτζουκάκια προέρχεται από την τουρκική λέξη σουτζούκ – και την κατάληξη «άκι» που σημαίνει μικρό. Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή έχουν τούρκικη ονομασία το φαγητό είναι τουρκικής προέλευσης, επειδή στη Wikipedia βιάζονται να βαφτίσουν πολλά πράγματα τουρκικά. Φυσικό είναι μετά από σχεδόν 500 χρόνια σκλαβιάς να περάσουν και τούρκικες λέξεις στο λεξιλόγιό τους. Σμυρναίϊκα λέγονται επειδή τα έφτιαχναν στηΣμύρνη.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Σμύρνη ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της να είναι Έλληνες, οι οποίοι διέπρεπαν στο εμπόριο, κυρίως καπνών και ήταν ξακουστή για την κουζίνα της.
Η τοποθεσία της είναι στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου, απέναντι από τη Χίο.
Μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη, το 1922 ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός εκδιώχθηκε άγρια και αναγκάστηκαν να διαφύγουν πρώτα στην Ελλάδα και μετά σε άλλες χώρες. Δείτε ένα σχετικό βίντεο.
Όποτε ασχολούμαι με κάτι που έχει σχέση με τη Μικρά Ασία, είτε είναι το διάβασμα ενός βιβλίου ή μια ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ, συγκινούμαι. Παρόλο που δεν πιστεύω σε προηγούμενες ζωές και αυτά που λένε για μετενσαρκώσεις, πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί…
Έχω διαβάσει πολλά βιβλία που έχουν σχέση με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτή τη στιγμή μου έρχεται το βιβλίο της Θήα Χάλλοου “Ούτε το όνομά μου” το οποίο όμως έχει πολλά χρόνια που το διάβασα. Αναφέρεται στην αληθινή ιστορία της μητέρας της που περιγράφει πώς φύγανε με τα πόδια, όλες τις κακουχίες που πέρασαν και πώς φτάσανε στη Συρία (όσοι τα κατάφεραν και έφτασαν). Εκεί παντρεύτηκε και μετά βρέθηκε στην Αμερική…
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες όπως ανέφερα ήρθαν στην Ελλάδα. Άλλοι πήγαν στα πέρατα της γης και μερικοί πήγαν και στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ελλάδα ήρθαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν εδώ. 
Μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε τα προσφυγικά μέρη εδώ στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες έδιναν ονόματα από τα τοπωνύμια της περιοχής της Μικράς Ασίας, με την προσθήκη της λέξης «Νέα» μπροστά π.χ. Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Μάκρη, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ερυθραία, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μάλγαρα και πολλές άλλες.
Η γειτονιά μου, η Καισαριανή, είναι μια από τις πολλές προσφυγικές γειτονιές της Αττικής, όπου οι πρόσφυγες, κυρίως από τη Σμύρνη, εγκαταστάθηκαν εδώ το 1922.Πολλοί από τους δρόμους της Καισαριανής φέρουν ονόματα της χαμένης πατρίδας τους.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και εγώ στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας της 6ηςΔημοτικού, όπου όλη η τραγωδία περικλείεται σε μερικές αράδες. Οι πολιτικοί προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε αλλά εμείς θα θυμόμαστε, ακόμη και μέσα από τη μαγειρική. Στο βιβλίο της ιστορίας γράφει:
Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα…”
Mαρία Ρεπούση, Ιστορία ΣΤ’ δημοτικού. Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια, Αθήνα, εκδ. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 100.
****
Οι εκτοπισμένοι Σμυρναίοι Μικρασιάτες δεν έφεραν μαζί τους μόνο τα ήθη και τα έθιμά τους αλλά και τη νοστιμότατη μαγειρική τους. Τα σουτζουκάκια είναι ένα από τα πολλάυπέροχα φαγητά τους το οποίο είναι πολύ δημοφιλές σε όλα τα σπίτια και τις ταβέρνες.

Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια:
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ κιμά χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1- 2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο, εάν σας αρέσει βάλτε περισσότερο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο ή περισσότερο εάν σας αρέσει
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ φραντζόλα ψίχα ψωμί, βρεγμένο και στιμμένο
  • Αλεύριγια το αλεύρωμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη Σάλτσα:
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης,
  • 1 κιλό ξεφλουδισμένες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (και τα δύο λιωμένα)
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση για τα κεφτεδάκια:
  1. Μουσκεύουμε τη ψίχα του ψωμιού για 5 λεπτά και τη στύβουμε.
  2. Σε μεγάλο μπωλ τοποθετούμε τον κιμά, το κρασί, το ψωμί, κρεμμύδι, σκόρδο, αυγό, μαϊντανό, κύμινο, καυτερό πιπέρι, και το αλατοπίπερο. (Το κρεμμύδι και το σκόρδο τα λιώνω στο multi με το 1 αυγό). Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
  3. Βρέχουμε λίγο τα χέρια και παίρνουμε κιμά, λίγο περισσότερο απ’ ότι για τους κεφτέδες και τους πλάθουμε όπως τα κεφτεδάκια.
  4. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. 
  5. Τα τηγανίζουμε λίγα-λίγα για να μην βράσουν. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Εκτέλεση για τη Σάλτσα:
  1. Σε κατσαρόλα βάζουμε καθαρό λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, το κρασί, αλάτι, πιπέρι, δαφνόφυλλο, μέλι και 1 ποτήρι νερό.
  2. Βράζουμε τη σάλτσα και μόλις αρχίσει να δένει τοποθετούμε τα σουτζουκάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα για να μη μας κολλήσουν.
  3. Σερβίρουμε με Ρύζι ΠιλάφιΠατάτες τηγανιτές ή πουρέ.
  4. kopiaste.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου