Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ







Υλικά
2 κιλά μοσχάρι σπάλα (άκοπο)
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι και Italian seasoning
Καροτάκια baby κατεψυγμένα (προαιρετικά)
ή/και4 πατάτες κομμένες σε κύβους (προαιρετικά)
ΠαρασκευήΡίχνουμε το λάδι σε γάστρα (πήλινη ή μαντεμένια), το κρεμμύδι και το σκόρδο και απλά τοποθετούμε το κρέας πάνω στο κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε το κρέας (και από τις δύο πλευρές) με αλάτι, πιπέρι και Italian seasoning και περιχύνουμε με το κρασί. Στο σημείο αυτό αν θέλουμε προσθέτουμε τα καροτάκια και τις πατάτες γύρω από το κρέας. Κλείνουμε την γάστρα ερμητικά. Επειδή το καπάκι της δικής μου δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι κλείνει καλά, καλύπτω την ανοιχτή γάστρα με αλουμινόχαρτο και μετά τοποθετώ το καπάκι. Μπορεί να κλείσει και με ζυμάρι (αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να ζυμώνω και μετά το ψήσιμο να σπάω και το ζυμάρι προσέχοντας μην πέσει μέσα στο φαγητό). Τοποθετούμε τη γάστρα σε σχετικά χαμηλή θέση σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (150-180º C ανάλογα με το φούρνο) και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 3,5-4 ώρες. Επειδή τα υγρά που αφήνει το κρέας είναι αρκετά, μπορούμε να τα βράσουμε κατόπιν σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πήξουν σε σάλτσα. Σερβίρουμε σε μερίδες γαρνίροντας με τα καροτάκια ή/και τις πατάτες, ή με πιλάφι ή πουρέ και περιχύνοντας με τη σάλτσα. Συνήθως παραλείπω τις πατάτες αλλά κρατώ τα καρότα για να δώσουν χρώμα στο φαγητό.

Σοφία Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου