Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ


·                         


   Υλικά για 1 μεγάλο τσουρέκι
·                            2,20 λίβρες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·                            1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα χλιαρό
·                            50 γρ. ξηρή μαγιά
·                            250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
·                            300 γρ. ζάχαρη
·                            5 αυγά
·                            λίγο αλάτι
·                            1 κουταλιά της σούπας μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη
·                            1 κρόκος αυγού ελαφρά χτυπημένος με 1 κουταλιά της σούπας γάλα για το άλειμμα
·                            σουσάμι για πασπάλισμα


1.                        Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο, τη μαγιά με το γάλα, τα αυγά, το αλάτι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη. Ζυμώνετε τα υλικά καλά μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική και λεία. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).
2.                        Μόλις η ζύμη φουσκώσει την ξαναζυμώνετε και τη χωρίζετε σε 3 κορδόνια. Πλάθετε τα κορδόνια, τα πλέκετε σε κοτσίδα και τα ενώνετε στις άκρες. Μεταφέρετε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο ταψί, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε να φουσκώσει 1 ώρα και 30΄ περίπου.
3.                        Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού με το αυγό, το πασπαλίζετε με το σουσάμι και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 40΄-45΄ περίπου στους 180° C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου