Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ -Zeytinyağlı yaprak sarması



Υλικά

4-5 κρεμμύδια
1 κούπα (περίπου) ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 κούπες ρύζι
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές σταφίδα μαύρη μικρή
Χυμός μισού λεμονιού
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι αλάτι
2 ½ κούπες νερό
½ κιλό αμπελόφυλλα

Εκτέλεση συνταγής zeytinyağlı yaprak sarması (λαδερά αμπελόφυλλα γεμιστά)

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε με μισή κούπα ελαιόλαδο και μαζί με τα κουκουνάρια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για κάνα δύο λεπτά και μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας τον δυόσμο, το πιπέρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, τη σταφίδα, τον χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το αλάτι με μισή κούπα νερό που μόλις έχουμε βράσει. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.


Το επόμενο βήμα μας είναι να πλύνουμε τα αμπελόφυλλα σε χλιαρό νερό αλλάζοντάς το 4-5 φορές. Τα στραγγίζουμε. Στρώνουμε τον πάτο του σκεύους που θα μαγειρέψουμε τους ντολμάδες με μια στρώση από φύλλα για να μην μας «αρπάξουν» και μετά παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και γεμίζουμε το καθένα με ένα κουταλάκι ρύζι της γέμισης που φτιάξαμε και τα τυλίγουμε για να φτιάξουμε ντολμαδάκια. Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα προσεκτικά, τα σκεπάζουμε στο τέλος με φύλλα και τα περιχύνουμε με σχεδόν μισή κούπα ελαιόλαδο. Αν θέλουμε να είναι λίγο ξινά μπορούμε να βάλουμε και χυμό μισού λεμονιού.

Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και προσθέτουμε δύο κούπες νερό που μόλις έχουμε βράσει. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε και σιγοψήνουμε για μισή ώρα. Αφού ψηθούν τα ντολμαδάκια μας τα στρώνουμε σε μια πιατέλα και τα στολίζουμε με φέτες λεμονιού και μαϊντανό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου