Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

ΚΑΤΑΔΕΣ ΣΑΜΟΥ




Υλικά:

1 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό
1 1/2 κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και πέρνετε το καθαρό νερό.
1 βανίλια
1 κ.γλ σόδα
1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση:


2 κούπες αλεσμένα καρύδια
1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι
1 κ.γλ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη
μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση

Για το πασπάλισμα:
Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Εκτέλεση:


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν
Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι
Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα
Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια
Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους
Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά.
Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

πηγη koyzinoskalismata.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου