Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΜΑΝΤΙ





Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

2 κούπες αλεύρι (250 γρ.)
Μισή κούπα χλιαρό νερό
1 αβγό
½ κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

250 γραμμάρια κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι (τριμμένο)
Μισό ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη σως:

3 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλάκι κόκκινη καυτερή πιπεριά
Γιαούρτι (ένα κιλό)
6-7 σκελίδες σκόρδο

Το μαντί θέλει οπωσδήποτε τα μπαχαρικά του που είναι αποξηραμένος δυόσμος και σουμάκι. Θα τα χρειαστούμε στο τέλος και τις ποσότητες, τις προσδιορίζετε όπως εσείς θέλετε.

Εκτέλεση συνταγής mantı

Περνάμε το κρεμμύδι από τον τρίφτη και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα. Ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και σπάμε εκεί μέσα ένα αβγό. Ρίχνουμε το αλατάκι και προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε για ένα δεκάλεπτο μέχρι που η ζύμη δεν θα κολλάει στα χέρια και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, κατά προτίμηση βρεγμένη και στυμμένη, για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Μετά χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια τόσα όσα να μπορέσουμε να τα δουλέψουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε φύλλα τα οποία στη συνέχεια τα κόβουμε σε λωρίδες κάθετες και οριζόντιες για να φτιάξουμε τετραγωνάκια 4 επί 4 εκατοστά. Σε καθένα από αυτά βάζουμε ένα κουταλάκι κιμά. Στη συνέχεια σηκώνουμε τις τέσσερις άκρες και τις ενώνουμε φτιάχνοντας ένα πουγκάκι. Μπορούμε βέβαια να διπλώσουμε και σαν φακελάκι.

Έπειτα βράζουμε 1½ λίτρο νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο αλατάκι, ρίχνουμε τα μαντί λίγα-λίγα και τα βράζουμε για ένα τεταρτάκι περίπου.

Μόλις ψηθούν τα ζυμαρικά τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε σε μια σουπιέρα μέχρι να σερβίρουμε.

Τρίβουμε σκόρδο στο γιαούρτι και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει βελουτέ. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι. Μόλις κάψει λίγο το σβήνουμε.

Και τώρα το στήσιμο του πιάτου μαντί. Βάζουμε μια μερίδα στο πιάτο, περιχύνουμε με γιαούρτι και από πάνω το καυτερό βούτυρο. Τέλος ρίχνουμε τον μυρωδάτο δυόσμο και το σουμάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου