Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ

Υλικά
500 γραµµ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ. τσαγιού)
1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι (8 γραµµ.) μαγιά
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
1/2 κ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
χλιαρό νερό, όσο σηκώσει (περίπου 1½ φλ. τσαγιού)
Για τη γέμιση
400 γραµµ. ταχίνι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό (περίπου 1½ φλ. τσαγιού). Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο µας και ζυμώνουμε για 7΄-8΄, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 7 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω. Τα σκεπάζουμε για να µην ξεραθούν.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30x12 εκ. Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο. Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το μισό πάνω στο άλλο μισό. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ. Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται. Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες οι ταχινόπιτες όταν ψηθούν.
Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά. Το στρίβουμε σε σαλίγκαρο (σαρίκι). Το ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο. Τελειώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο µε τον πλάστη στην επιφάνεια, να πλατύνουν (περίπου 15 εκ. διάμετρο). Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη µε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄. Τις ψήνουμε στους 150°C, στον αέρα, για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσουν καλά.

Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου