Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πίτσα - πίτα με χωριάτικα λουκάνικα

Υλικά
Για τη σάλτσα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
250 γραμμ. μανιτάρια σε φέτες
2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ρίγανη
λίγος βασιλικός αποξηραμένος
2 χωριάτικα λουκάνικα
Για τη ζύμη
2½ φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μαγιά σε σκόνη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. καλαμποκάλευρο
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
όσο σηκώσει νερό χλιαρό
1½ φλ. τσαγ. μοτσαρέλα τριμμένη (μπαστούνι)
2-3 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα αφήνουμε για 4΄-5΄ να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί. Αφού τα μανιτάρια στεγνώσουν στην κατσαρόλα ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 7΄-8΄ τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά να πυκνώσει. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά προς το τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Τα ψήνουμε πατώντας τα να διαλυθούν για 3΄-4΄ και να πάρουν χρώμα. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
Για τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο σε μπολ. Ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο αλεύρι. Διαλύουμε το μέλι και το αλάτι σε λίγο χλιαρό νερό. Το ρίχνουμε στο αλεύρι. Λίγο λίγο προσθέτουμε νερό στο αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια ζύμη αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 5΄-6΄. Πρέπει να είναι εύπλαστη και απαλή. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ έως 1 ώρα.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι. Πιέζουμε με τα δάχτυλα και καλύπτουμε το ταψί και τα τοιχώματα ελαφρά. Αφήνουμε 5΄ σκεπασμένη τη ζύμη. Απλώνουμε τη σάλτσα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 20΄. Βγάζουμε με προσοχή το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10΄ μέχρι να ροδίσει το ζυμάρι και να λιώσουν τα τυριά. Αφήνουμε να κρυώσει 5΄-10΄ και σερβίρουμε.



Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου