Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τραγανή πρασόπιτα με κιμά

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτα (έτοιμη)

1½ κιλό πράσα

4 αυγά χτυπημένα

400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο,

μία φορά περασμένο από τη μηχανή

1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

1 φλ. φέτα τριμμένη

1/4 φλ. Ελαιόλαδο

1/4 φλ. φρυγανιά τριμμένη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα (το κρατάμε για ζωμούς) και αφού τα πλύνουμε καλά κόβουμε σε φέτες το τρυφερό μέρος τους.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε για 5΄-6΄. Τα σουρώνουμε. Σε τηγάνι μεγάλο ή πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά να ροδίσει καλά, για 6΄-7΄.

Τότε προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Σοτάρουμε για 3΄-4΄ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει στεγνό. Αλατίζουμε με προσοχή (γιατί θα μπουν τα τυριά), τρίβουμε αρκετό πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μερικά λεπτά.

Προσθέτουμε τότε τη φρυγανιά, τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε με κουτάλα, να ενωθούν με τον κιμά και τα πράσα. Σε μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή τετράγωνο, ελαφρά λαδωμένο, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα τοιχώματα.

Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε στην επιφάνεια με κουτάλι. Απλώνουμε το 2ο φύλλο σφολιάτας και στρίβουμε τις άκρες τού κάτω και πάνω φύλλου για να κλείσουμε την πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι το πάνω φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις χαρακιές και με λίγο νερό τη σφολιάτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 5΄ και μετά χαμηλώνουμε στους 180οC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50΄, ώσπου να ροδίσει καλά το φύλλο και να γίνει τραγανό.

Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου