Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΡΙΑΝΗ ΦΟΥΣΚΩΤΗ ΜΕ ΤΥΡΙ

Υλικά:


•1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί
•2 φακελάκια ξερή μαγιά
•1 κ.σ. ζάχαρη
•1 κ.σ. αλάτι
•2 νεροπότηρα (περίπου)χλιαρό νερό
•200 γραμμ. κεφαλοτύρι σκληρό, κομμένο σε κυβάκια
•2 κ.σ. σουσάμι


Εκτέλεση:


Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τ’ ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το νερό. Θα πάρει περίπου 2 ποτήρια. Το νερό να είναι χλιαρό. Προσοχή, όχι ζεστό, γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το αλάτι πασπαλίζοντας. Όταν η ζύμη ενωθεί σε μπάλα την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας. Τη ζυμώνουμε δυνατά για 10΄. Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι. Πατάμε με τις παλάμες τη ζύμη να πλατύνει σαν χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε επάνω τα κυβάκια τυριού. Κλείνουμε τις άκρες προς τα πάνω να μαζευτεί σε μπάλα ξανά και ζυμώνουμε λίγο για να πάει παντού το τυρί. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία έως μιάμιση ώρα. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο φουσκωτές. Λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε μέσα το ένα κομμάτι ζύμης. Πατώντας με τα δάχτυλα της δίνουμε σχήμα μακρόστενο, με ύψος 1,5 με 2 εκ., σαν χοντρό φύλλο. Κάνουμε βαθουλώματα, μπήγοντας πάνω της τα ακροδάχτυλά μας. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε δίπλα και τη δεύτερη φουσκωτή. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα τη λαμαρίνα και αφήνουμε τις φουσκωτές να φουσκώσουν ξανά για 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170οC για 35΄-40΄, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρά. Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή.


Πηγή: argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου