Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΕΜΩΔΗΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ

Υλικά

Για τις φακές

500 γρ. φακές κόκκινες

300 γρ. μοσχάρι (ζητάμε από τον κρεοπώλη κομμάτι που κάνει για σούπα, π.χ. σπάλα, κότσι, ποντίκι), κομμένο σε 3 - 4 κομμάτια

2,5 λίτρα νερό

1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο σε σκόνη

1 δαφνόφυλλο

1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα κρουτόν

6 φέτες ψωμί (μόνο η ψίχα), σε κύβους

100 γρ. ελαιόλαδο

λίγο αλάτι

λίγο ξερό θυμάρι, τριμμένο

Μερίδες 4-6

Προετοιμασία 15΄

Μαγείρεμα 1 ώρα

Διαδικασία

Φακές:

Πλένουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το κρέας και τα βαζουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα (με το ζωμό από το κρέας) το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το καρότο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τις φακές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Οι κόκκινες φακές δεν θέλουν πολλή ώρα μαγείρεμα. Μόλις, λοιπόν, μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά και οι φακές «σκάσουν» και αρχίσουν να χυλώνουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μπλέντερ (χωρίς το δαφνόφυλλο) και το πολτοποιούμε.

Κρουτόν:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κύβους ψωμιού έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε τα κρουτόν να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τα κρουτόν. Συνοδεύουμε με Λίγο γιαούρτι, κατίκι, γαλοτύρι ή άλλο όξινο, κατσικίσιο τυρί και η σούπα μας έγινε κανονικό γεύμα.

Πηγή: gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου