Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

KOΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΕΙΑ




ΥΛΙΚΑ
  • 3 κιλά κολοκύθα κόκκινη
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 300 γρ. μέλι
  • Λίγη σταφίδα προαιρετικά
  • 2 πακέτα φύλλο λεπτό για γλυκά
  • 250 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • βούτυρο για το λάδωμα των φύλλων
Για το σιρόπι
  • 350 γρ. μέλι
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. νερό
  • Λίγο ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση 
Κόβουμε την κολοκύθα και την βράζουμε με ελάχιστο νερό. Την βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι για να στραγγίσει τελείως το νερό της. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και την κολοκύθα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα την φρυγανιά,την κανέλα,την καρυδόψιχα,το μέλι και αν θέλετε και την σταφίδα.
Στρώνουμε στο ταψί το ένα πακέτο φύλλου ως εξής:Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε 2 φύλλα.Αλείφουμε το δεύτερο φύλλο με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγη αμυγδαλόψιχα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το πακέτο. Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα της κολοκύθας και το σκεπάζουμε με τα φύλλα του δεύτερου πακέτου,με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή απλώνουμε 2 φύλλα,αλείφουμε κάθε δεύτερο φύλλο με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αμυγδαλόψιχα.
Χαράζουμε την πίτα μπακλαβαδωτά και ψήνουμε στους 170 περίπου 45 λεπτά.
Βράζουμε 5 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι και το ρίχνουμε στην πίτα όταν αυτή μισοκρυώσει.

ΠΗΓΗ .greekmasa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου