Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ - ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος (από Νουά)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Ελαιόλαδο
1 φλυτζ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα ή Γλασέ (γλασέ έβαλε)
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι για το αλεύρωμα

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Χυμό από 2 Λεμόνια
2 Αυγά
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι
1 σφηνάκι νερό
4-5 κουτάλες σερβιρίσματος σούπας Ζωμό από τα βρασμένα γιουβαρλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε σε ένα λεκανάκι ή μπωλ, τον κυμά με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό για να βράσει.
Πλάθουμε το μείγμα του κυμά σε μπαλλάκια, λίγο μεγαλύτερα από καρύδι, τα κυλάμε στο αλεύρι, για να αλευρωθούν απ'όλες τις πλευρές και τα ρίχνουμε με προσοχή, ένα-ένα, στο νερό που ήδη έχει βράσει.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
Σβήνουμε την φωτιά (ή το μάτι) και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους.
Μεταγγίζουμε με προσοχή σε σκεύος ψυγείου και τα αφήνουμε ως αύριο.
Ως εδώ η δουλειά έγινε χθες.
Σήμερα, πριν το μεσημέρι, βγήκε το σκεύος από το ψυγείο και, μιας και ήταν κατάλληλο για μάτι, μπήκε στο μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.
Μέχρι να ζεσταθεί και να γίνει χλιαρό, αναλαμβάνω εγώ για να κάνω το αυγολέμονο.
Στο μπωλ του μίξερ χειρός το σφηνάκι το νερό, ρίχνω τα αυγά, κρόκο και ασπράδι μαζί, δουλεύοντας συνέχεια και προσθέτω λίγο-λίγο το χυμό των λεμονιών. Χτυπάω λίγο ακόμη για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνω το αλεύρι σταδιακά, δουλεύοντας συνέχεια.
Αρχίζω να αραιώνω το μείγμα, ρίχνοντας με την κουτάλα ζωμό από τα γιουβαρλάκια που ήδη έχουν ζεσταθεί, λίγο πριν βράσουν. Δουλεύω συνέχεια και όταν όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν, δίνω, στον αέρα, ένα μαγικό ρουφηχτό φιλι, και ρίχνω το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια. Δεν ανακατεύω, παρά μόνο κουνάω κυκλικά την κατσαρόλα, αρκετές φορές, για να ενσωματωθούν.
Είναι έτοιμα για σερβίρισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου