Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΙΣΤΙ - ΤΣΑΡΙΚΛΙ


Καππαδοκικές συνταγές της περιοχής Μιστί - Τσαρικλί

Αργιαλού φαί
3-5 φλιτζάνια νερό
1 μπλιγούρι
1 κεσεδάκι μεγάλο στραγγιστό γιαούρτι
Αλάτι
Εκτέλεση
Σ΄ ένα κατσαρόλι βάζουμε το νερό με το μπλιγούρι και το βράζουμε τόσο όσο να μην πήξει. Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι το γιαούρτι να αραιώσει και το ρίχνουμε στο κρύο μπλιγούρι. Αλάτι βάζουμε όσο εμείς θέλουμε.


Γκιλιντίρια
1 κούπα αλεύρι
½ μπλιγούρι
λίγο νερό
λάδι
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλάθουμε το αλεύρι, το μπλιγούρι και το νερό σε μικρές μπαλίτσες και κάνουμε τα γκιλιντίρια. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό ρίχνουμε το λάδι το κρεμμύδι τα γκιλιντίρια το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν.


Γουλτσίγαλατ φαϊ
1 κιλό γάλα
2 φλιτζάνια μπλιγούρι
αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα, ρίχνουμε το μπλιγούρι ,το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει καλά.


Ζωμί
2 φλιτζάνια νερό
λίγο λάδι
αλεύρι
2-3 αυγά
αλάτι
Εκτέλεση
Σ΄ ένα κατσαρόλι βάζουμε το νερό , το λάδι και ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πυκτώσει. Αφού πυκτώσει ρίχνουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να τραβήξει.


Μαντού
Χυλοπίτες
1 κουτάλι βούτυρο
κοπανισμένο σκόρδο
γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση
Βράζουμε τις χυλοπίτες . Τις στραγγίζουμε και ρίχνουμε το γιαούρτι και το κοπανισμένο σκόρδο.


Ξοβοτά αυγά
1 ποτήρι νερό
4 αυγά
αλάτι
Εκτέλεση
Σ΄ ένα τηγάνι βάζουμε το νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα αυγά ( μάτια ) Τα αφήνουμε ώσπου να ψηθούν και να τραβήξουν το νερό . Μόλις ψηθούν ρίχνουμε λίγο αλάτι κι έτοιμα.


Πιντούς
1 κιλό γάλα
2 αυγά
2 κουτάλια αλεύρι
αλάτι
1 φλιτζανάκι μπλιγούρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα το μπλιγούρι, τα αυγά χτυπημένα, το αλεύρι και το αλάτι. Τα βράζουμε ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν.
( χρησιμοποιείται και ως μπεσαμέλ στο παστίτσιο )


Σουγκάτους
4 αυγά
500γρ. γάλα
1 κούπα αλεύρι
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια κούπα χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το γάλα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε ώστε η ζύμη να γίνει λεία και όχι σφικτή. Σ΄ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και με ένα κουτάλι παίρνουμε ζύμη και ρίχνουμε στο καυτό λάδι αφού ψηθεί η ζύμη τα σερβίρουμε.


Μπουρανίζ ( σαλάτα)

Εκτέλεση
Βράζουμε παντζάρια τα ψιλοκόβουμε περιχύνουμε με γιαούρτι και με λίγο σκόρδο.


ΚΑΡΙΣΤΙΡΜΑ

2-3 κρεμμύδια

1. 5-6αυγά

λίπος
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λίπος και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Αφού τσιγαριστούν ρίχνουμε και τα αυγά χτυπημένα με λίγο αλεύρι.
 

e-istoria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου