Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΩΤΙΑ




ΩΤΙΑ (τα) ή ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ (τα)
- 10 αυγά
- 1 κουταλάκι γιαούρτι
- 4 βανίλιες
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- αλάτι
- αλεύρι
- λάδι για το τηγάνισμα (κατά προτίμηση αραβοσιτέλαιο)
- ζάχαρη και κανέλα για γαρνίρισμα
Σε μια λεκάνη χτυπάμε αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα, τις βανίλιες, Το γιαούρτι. λίγο αλάτι και τόσο αλεύρι, ώστε ζυμώνοντας να παρασκευάσουμε μια σφιχτή ζύμη. Κατόπιν, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες και με τη χλαού (πλάστης) ανοίγουμε τις μπάλες σε φύλλα ζύμης, όχι πολύ λεπτά. Κόβουμε τα φύλλα σε λοξές λωρίδες πάχους 2 και μήκους 10 πόντων. Ακριβώς στη μέση κάθε λωρίδας ανοίγουμε με ένα μαχαίρι μια σχισμή και περνάμε τη μια άκρη της ζύμης. Κατόπιν, καίμε άφθονο λάδι και τηγανίζουμε τα ωτία, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Τα τηγανίζουμε όπως τις πατάτες, μόλις ψήνονται τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Σερβίρονται σκέτα ή πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα. Τις λωρίδες ζύμης, μπορούμε να τις δώσουμε άλλο σχήμα, όπως του φιόγκου. Πιάνουμε το κομμάτι ζύμης από τη μέση και το σφίγγουμε, ώστε να θυμίζει το παρασκεύασμα φιόγκο. Το ωτίν, πληθυντικός τα ωτία, απ’ το αρχαίο ους, του ωτός και το μεταγενέστερο ουσιαστικό ωτίον, είναι το γλύκισμα που έχει σχήμα αυτιού. Τα ωτία τα παρασκεύαζαν στον Πόντο, αλλά και οι Πόντιοι στη Ρωσία, συνήθως στους γάμους, αλλά και στην επίσκεψη που έκαναν στη λεχώνα, ως δώρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου