Ήταν χριστουγεννιάτικο και πασχαλιάτικο γλυκό της Καππαδοκίας, καθώς και κέρασμα στους αρραβώνες και γάμους. Την περίοδο των νηστειών αντικαθιστούσαν το βούτυρο με σπορέλαιο ή παρθένο σησαμέλαιο. Την παράδοση αυτή συνέχισαν και στην Πόλη όσες οικογένειες κατάγονταν από την Καππαδοκία.
ΥΛΙΚΑ
900 γραμμ. σκληρό αλεύρι (Αγίου Γεωργίου)
2 ποτήρια φρέσκο βούτυρο ή 2 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι αλισίβα
1 κουταλάκι σόδα
Για τη γέμιση:
100 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
χυμό ½ λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το βούτυρο ή το λάδι και το νερό και σχηματίζουμε ζύμη εύπλαστη, έτσι που «να κεντιέται». Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και το πλάθουμε σε τετράγωνο φύλλο 8 x 8 εκ. Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη, έτσι ώστε να σχηματίζει τρίγωνο. Κεντάμε την επιφάνεια του φύλλου με την άκρη του πιρουνιού, οριζόντια και κάθετα. Τοποθετούμε τα ιτσλί σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο επί 15 λεπτά στους 250°C και μετά επί 35 λεπτά στους 190°C. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο. Περιμένουμε να περάσουν 5 λεπτά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι κρύο.
--------------------------------------------------------------------------------
Από το βιβλίο: Σούλα Μπόζη, Μικρασιατική κουζίνα, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2005
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου