Συστατικά συνταγής
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
¾ από ένα φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές μαργαρίνη *1
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
αλάτι
πιπέρι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα *2
Για τη σάλτσα
2 κονσέρβες (800 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια με το ζουμί τους περασμένα στο μπλέντερ *3
1 πράσινη πιπεριά
2 φλιτζάνια του τσαγιού πράσινες ελιές
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Οδηγίες συνταγής
Σ' ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και στην συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, τη μαργαρίνη, το σκόρδο κοπανισμένο *4, τη φρυγανιά, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας μέχρι να γίνουν μείγμα. Ζεσταίνουμε σ' ένα τηγάνι το σπορέλαιο και αφού πλάσουμε τα σουτζουκάκια μας στο γνωστό μακρόστενο σχήμα, τα τηγανίζουμε και τα βάζουμε στην άκρη. Σ' ένα άλλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε για 1 λεπτό την πιπεριά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες μας, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε. Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε τα σουτζουκάκια μας και τις ελιές. Μόλις πάρουν μια βράση σβήνουμε τη φωτιά και το φαγητό μας είναι έτοιμο. Παραδοσιακά τα Σμυρνέϊκα σουτζουκάκια συνοδεύονταν από λευκό πιλάφι.
Σημειώσεις:
Στη Σμύρνη οι νοικοκυρές συνήθιζαν να χρησιμοποιούν φρέσκο βούτυρο.
Επίσης τα σουτζουκάκια τηγανίζονταν στο βούτυρο αλλά σας προτείνω μια πιο ελαφριά πρόταση που δεν αλοιώνει τον χαρακτήρα του πιάτου.
Φυσικά αν έχουμε ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες είναι προτιμότερες αφού τις τρίψουμε στον τρίφτη πρώτα.
Αφού καθαρίσουμε τις σκελίδες, τις χτυπάμε στο γουδί με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν πουρές. Φυσικά μπορείτε να τις λιώσετε και στην ειδική πρέσα για σκόρδα.
Από το βιβλίο του Ηλία Σκουλά Σμύρνη, γεύση πανιώνιος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου