Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ





ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
2 κουτ. σούπας μπέικιν 
1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
2 1/2 φλιτζάνια ανθρακούχο νερό ή σόδα
1/2 κούπα φιλέ αμύγδαλο(προαιρετικά)
ΣΙΡΟΠΙ:
3 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
Φλούδα 1 πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και ανακατεύουμε. 
Σε άλλο σκεύος αδειάζουμε το ταχίνι και το ανακατεύομε με το ανθρακούχο νερό μέχρι να διαλυθεί καλά.
Ρίχνουμε το διαλυμένο ταχίνι στη λεκάνη και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Κουνάμε το ταψάκι ώστε να απλωθεί το μείγμα καλά και να γίνει ισόπαχο και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει το μείγμα.
Στη συνέχεια αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με αμύγδαλο φιλέ και το ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα του τα υλικά για 5' και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το κόβουμε κομμάτια και το σιροπιάζουμε κουταλιά, κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Το γλυκό είναι καλύτερο την επόμενη μέρα.

ΣΥΝΥΑΓΗ ΑΝΔΡΕΑ ΑΔΑΛΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου