Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ



Υλικά:
  • 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή τουρσί
  • 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
  • 350-400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι μάραθο (προαιρετικά)
  • 3 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

Σε βραστό νερό ζεματάμε τα φύλλα ώστε να μαλακώσουν. Αν έχουμε πάρει φύλλα τουρσί τα έχουμε αφήσει πιο πριν σε νερό για τουλάχιστον 10-12 ώρες ώστε να φύγει το πολύ αλάτι και όσο μπορούμε αλλάζουμε το νερό.

Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το ρύζι αφού πρώτα το πλύνουμε καλά. Μέσα στη λεκανίτσα ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το δυόσμο και το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το 1/4 της κούπας τουλάχιστον λάδι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω είτε λάδι είτε αλάτι και πιπέρι, για να το δούμε δοκιμάζουμε λίγο τη γέμιση) και το χυμό από 1 λεμόνι. Τα ανακατεύουμε καλά όλα να γίνουν ενιαίο μείγμα.

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο στρώνουμε αρκετά φύλλα για να τον καλύψουμε. Βάζουμε αρκετά μη τυχόν και αρπάξουν τα ντολμαδάκια μας.

Αρχίζουμε το τύλιγμα ως εξής: παίρνουμε 1 φύλλο και στη μέση ακριβώς βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τηγέμιση. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά να αγκαλιάσουν τη γέμιση και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό το ντολμαδάκι από κάτω προς τα πάνω.

Τα βάζουμε στη κατσαρόλα το ένα διπλα στο άλλο κυκλικα φροντίζοντας να γεμίσουμε όλο το επίπεδο από έξω προς τα μέσα του κύκλου. Γίνονται περίπου 2-3 στρώσεις (περίπου 60 ντολμαδάκια). Αν τυχόν κάποια φύλλα μας είναι πολύ μικρα ή σκισμένα βάζουμε 2 φύλλα διπλα δίπλα να αλληλοκαλύπτονται. Προσοχή όμως μην το κάνουμε αυτό συνέχεια γιατί θα γίνουν σκληρά τα ντολμαδάκια μας.

Αφού τελειώσουμε το γέμισμα βάζουμε από πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο βαθύ ανάποδα και γεμίζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό από τα 2 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι το πάτο του πιάτου (ο πάτος να μένει ακάλυπτος).

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Για να γίνουν χρειάζονται περίπου 45 λεπτά - στη μιση ώρα αφαιρούμε το πιάτο και δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως χρειάζεται να βάλουμε λίγο ακόμα αλάτι ή λεμόνι. Άμα χρειάζεται βάζουμε μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε στη φωτιά για να πιουν τα υγρά. Προσοχή μην τα παρααφήσουμε στη φωτιά και αρπάξει ο πάτος ή μη βάλουμε πολύ νερό επιπλέον και διαλυθούν.

Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου