Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

ΠΑΒΛΟΒΑ



Υλικά
Για τη βάση:
  • 275 γρ. ζάχαρη
  • 5 ασπράδια
  • 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά κορνφλάουρ
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος
  • μισό ποτήρι ζάχαρη άχνη (ή λιγότερο)

Για την κρέμα λεμόνι:
  • 125 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • 3,5 κρόκοι αυγών + 1,5 αυγά
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. βούτυρο αγελάδας σε κύβους

Για το κουλί φράουλας:
  • μισό κιλό φράουλες
  • 2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • μισή κουταλιά γλυκού χυμό λεμόνι

Σημείωση: Αφήνουμε λίγες φράουλες στην άκρη για διακόσμηση και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

Εκτέλεση
Σε πολύ καθαρό και στεγνό μίξερ βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει σφικτή μαρέγκα. Προσθέτουμε σιγά - σιγά με το κουτάλι τη ζάχαρη και εξακολουθούμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφικτή και γυαλιστερή. Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τη μαρέγκα για πολλή ώρα σε μέτρια ταχύτητα, γιατί διατηρεί τον όγκο της καλύτερα. Περιχύνουμε με το ξύδι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθεί με τη μαρέγκα. Κοσκινίζουμε από πάνω το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και με κουτάλι σχηματίζουμε μικρούς δίσκους, περίπου 9 εκ. ο καθένας με κουταλιές μαρέγκας. Τοποθετούμε και σχηματίζουμε τις φωλιές προσεκτικά. Φροντίζουμε να στρώσουμε την επιφάνεια με την ανάποδη πλευρά του κουταλιού ώστε να έχει το ίδιο πάχος. Πατάμε ελαφρά την κορυφή και απαλύνουμε τις άκρες. Ψήνουμε τις μαρέγκες στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 2 ώρες, ώσπου να στεγνώσουν καλά. Αφού ψηθούν, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Μόλις κρυώσει, μεταφέρουμε τις φωλιές σε επίπεδη επιφάνεια και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε σιγά - σιγά τη ζάχαρη άχνη. Την έτοιμη κρέμα την τοποθετούμε σε μπωλ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περαιτέρω χρήση.  Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμόνι. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε ελαφρώς με μια σπάτουλα τα αυγά (ολόκληρα + κρόκους) με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να προκύψει μια απαλή κρέμα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να γίνει ελαφρώς χλιαρό. Τότε προσθέτουμε και το βούτυρο, ανακατεύοντας. Μόλις κρυώσει καλά η κρέμα, τη διατηρούμε στο ψυγείο.  Ετοιμάζουμε κουλί φράουλας. Χρησιμοποιούμε μπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τις φράουλες, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού. Αδειάζουμε τον πουρέ των φρούτων μέσα σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει επάνω από το μπολ και πιέζοντας τον πουρέ περνάμε το μείγμα μέσα από το σουρωτήρι. Συναρμολογούμε το γλυκό. Προσθέτουμε στο κέντρο της κάθε φωλιάς από μαρέγκα μια κουταλιά της σούπας κρέμα λεμόνι και από πάνω την κρέμα σαντιγί. Τοποθετούμε όμορφα το κουλί και τα κομματάκια της φράουλας επάνω στο γλύκισμα και ελάχιστη ποσότητα γύρω γύρω.
katipsinetai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου