Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΙ ΡΥΖΙ (Αγιορείτικη Συνταγή)




Υλικά
·  1 χταπόδι, 1 κιλό περίπου
·  1/2 κούπα ξύδι
·  250 γρ. φακές χοντρές
·  2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
·  100 γρ. ρύζι καρολίνα
·  1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
·  500 γρ. ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, ψιλοκομμένες ή 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
·  1 κόκκινη πιπεριά, σε κομματάκια
·  1 κίτρινη πιπεριά, σε κομματάκια
·  1 κούπα λάδι
·  αλάτι
·  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
40'
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι και το ξύδι. Ρίξτε μπόλικο νερό να το σκεπάζει και βράστε το 1 ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίξτε 3 κούπες νερό και βράστε 30'. Στραγγίστε το χταπόδι και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τη γλοιώδη πέτσα του και κόψτε το σε κομμάτια. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε πυράντοχο σκεύος. Τοποθετήστε επάνω στις φακές τα κομμάτια του χταποδιού. Ρίξτε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
ΠΗΓΗ vefashouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου