Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΪΦΙ

Υλικά:(για 10-12 άτομα)
  • 1 και 1/2 πακέτα καταϊφι
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
Για διακόσμηση:
  • 3 κουταλιές σούπας φυστίκι Αιγίνης χοντροαλεσμένα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το σιρόπι:
  • 6 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
  • 2 βανίλιες (άρωμα)
Εκτέλεση:
  • Χωρίζουμε το καταϊφι με τα δάχτυλά μας βουτυρωμένα σε τρία μέρη. Το ένα μέρος το απλώνουμε σε ταψάκι ανάλογο, ώστε να γίνει ένας πάτος.
  • Σε μπώλ ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα.
  • Πασπαλίζουμε με το μισό απ' αυτό το μίγμα τον πάτο με το καταϊφι που έχουμε στρώσει στο ταψάκι.
  • Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο μέρος του καταϊφιού.
  • Πασπαλίζουμε πάλι παντού με το υπόλοιπο μίγμα καρυδιών-φρυγανιάς-κανέλας. Τελειώνουμε με την τρίτη στρώση καταϊφιού.
  • Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 45' περίπου -ελέγχουμε μήπως "αρπάξει", στους 150 βαθμούς Κελσίου.
  • Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι με τα παραπάνω υλικά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Μόλις βγει καυτό το καταϊφι, το περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει. Την βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Απλώνουμε την κρέμα στο σιροπιασμένο καταϊφι.
  • Για διακόσμηση, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη βάζουμε σε κορνέ κάνοντας σχέδια πάνω απ' την ήδη απλωμένη κρέμα και από πάνω πασπαλίζουμε το φυστίκι Αιγίνης.
Λόγω της κρέμας, χρειάζεται ψυγείο φυσικά.
Μιά παραλλαγή του είναι η εξής:
Mόλις ψηθεί το καταϊφι και κρυώσει, στρώνουμε από πάνω μια κρέμα, που έχουμε φτιάξει όπως για το γαλακτομπούρεκο και από πάνω βάζουμε την κρέμα γαλακτος και τα υπόλοιπα. Προσωπικά, δεν την προτιμώ, αλλά οφείλω να την αναφέρω μιας και την έχω συναντήσει.
Καλή σας επιτυχία.
Αγγέλα η Σαλονικιά
greekcook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου