Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Από τη Πόπη Κουτρούλα, Πλάκα Λιτοχώρου

ΥΛΙΚΑ

Για τους κεφτέδες:

800. γρ. Μοσχαρίσιο Κιμά
200 γρ. Χοιρινό Κιμά
½ καρβέλι Ψωμί
2 ξερά Κρεμμύδια
2 Αυγά
1 Καρότο
1 Πατάτα
½ ματσάκι Μαϊντανό
5 κουτ. Ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. Κύμινο
λίγη Ρίγανη
Αλάτι&Πιπέρι

Για το κουρκούτι:

3 κουτ. από το λάδι στο οποίο τηγανίστηκαν οι κεφτέδες
3 κουτ. φρέσκο Ελαιόλαδο
1 φλιτζ. Ντοματοπελτέ
1 σκελ. Σκόρδο
1 φλιτζ. Αλεύρι
½ ματσάκι Μαϊντανό
½ κουτ. γλ. Ζάχαρη
χλιαρό Νερό
Αλάτι& Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξεκινάμε πλάθοντας τους κεφτέδες: βάζουμε σʼ ένα μπολ τον κιμά και προσθέτουμε το μουσκεμένο ψωμί (κρατάμε ελάχιστο από το νεράκι του, κάνει πιο αφράτους τους κεφτέδες). Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια τα αυγά (αφού πρώτα σιγουρευτούμε ότι δεν είναι χαλασμένα ρίχνοντάς τα ένα ένα σε ξεχωριστό μπολάκι πριν πέσουν στο μίγμα).
Τρίβουμε στον τρίφτη και ρίχνουμε στο μίγμα την πατάτα και το καρότο. Κόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το πιπέρι, το κύμινο, το λάδι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και πλάθουμε τους κεφτέδες - κατά τη διάρκεια του πλασίματος βρέχουμε τα χέρια μας με νερό βοηθώντας τη διαδικασία. Τους τηγανίζουμε χωρίς να τους `ντύσουμε` με αλεύρι.

Αφού τηγανίσουμε τους κεφτέδες σουρώνουμε το λάδι τους, κρατάμε ένα ποτηράκι [περιπου τρεις κουταλιές της σούπας] και προσθέτουμε στο τηγάνι τρεις κουταλιές φρέσκο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σκόρδο και το αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Προσθέτουμε το χυλό που δημιουργήθηκε στο τηγάνι, στο μίγμα της ντομάτας ενώ σιγοβράζει. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
Όταν η σάλτσα γίνει αρκετά πηχτή, προσθέτουμε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε να βράσουν μέσα στο κουρκούτι για 2-3 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

mamakouzina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου