Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

¨ΖΕΪΤΙΝ ΓΙΑΓΛΙ ΓΙΑΠΡΑΚ ΣΑΡΜΑ



Υλικά
1/2 κιλο αμπελοφυλλα
5 φλ νερο
χυμο λεμονιου
1 λεμονι
1/2 φλ νερο επιπλεον
1 κουταλακι ζαχαρη
1 κουταλια ελαιολαδο
αλατι

Για την γεμιση:
1 1/2 φλ ρυζι
1 φλ ελαιολαδο
κουκουναρια λευκα
250γρ κρεμμυδια ψυλοκομμενα
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1/2 κουταλια ζαχαρη
λιγες σταφιδες(προαιρετικο)
1 1/2 φλ νερο ζεστο
1/2 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
1/2 ματσακι ανιθο ψιλοκομμενο
1/2 ματσακι δυοσμο ψιλοκκομενο

Βραστε 5 φλυντζανια νερο, ριξτε μεσα χυμο λεμονιου και βαλτε τα αμπελοφυλα, αφου αφαιρεσετε τα κοτσανακια τους.
Ζεματιστε τα για 5΄ και απο τις 2 πλευρες.Αφηστε να κρυωσουν κ στραγγιστε καλα.
Στον πατο της κατσαρολας στρωστε αμπελοφυλλα. Βαλτε στο καθε φυλλο 1 κουταλια απο την γεμιση διπλωστε τις δυο ακριες και τυλιξτε τα.
Τοποθετηστε τα το ενα διπλα απο το αλλο προσθεστε 1/2 φλυντζανι νερο, τη ζαχαρη, το αλατι και το ελαιολαδο.
Κοψτε το λεμονι σε λεπτες φετες και τοποθετηστε το πανω στα αμπελοφυλλα και κλειστε το καπακι. Μαγειρεψτε σε χαμηλη φωτια για μιση ωρα αφηστε το να κρυωσει.

Για τη γεμιση:
Μουσκεψτε το ρυζι για μιση ωρα σε αλατισμενο νερο και μετα ξεπλυνετε καλα.
Καψτε το ελαιολαδο και σοταρετε τα κουκουναρια ωσοτου ξανθυνουν. Προσθεστε τα κρεμμυδια σωταρετε μεχρι να ροδισουν και στην συνεχεια βαλτε και το ρυζι στην κατσαρολα και σωταρετε για ακομα 4-5 λεπτα.
Προσθεστε την ζαχαρη το αρωματικο πιπερι τις σταφιδες (προαιρετικα) και το ζεστο νερο αφηστε το να παρει μια βραση. Προσθεστε και τον μαιντανο, ανιθο κ τον δυοσμο.
Χαμηλωστε την φωτια και αφηστε να βρασει για 15 λεπτα, ωσπου να εξατμηστει το νερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου